NRK Meny
Normal

Vurderer inngangspenger i skulpturparken

En lysinstallasjon i Ekebergparken, som ble gitt i gave til Oslo kommune i fjor, er så krevende å holde åpen at Christian Ringnes og Oslo kommune nå vurderer å ta inngangspenger til verket.

Lysinstallasjonen «Ekeberg Skyspace» i Ekebergparken

HIMMELEN ENDRER FARGE: James Turrell har laget lysinstallasjoen «Ekeberg Skyspace» i Ekebergparken. Nå kan man bli nødt til å betale for å komme inn og se kunsten.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

På grunn av økonomiske problemer vurderer Ekebergparken å ta inngangspenger til en av hovedattraksjonene, lysinstallasjonen i det gamle vannreservoaret, skriver Dagsavisen.

– Dette er en litt kompleks situasjon, da parken er og skal være en gave til byen, og gratis. Men dette kunstverket er et krevende verk, og kanskje det krever mer enn man hadde tatt høyde for, sier daglig leder i C. Lindens stiftelse, Ina Johannessen.

Den amerikanske kunstneren James Turrell har laget lysinstallasjonen «Ekeberg Skyspace» i det gamle vannreservoaret i parken. Her kan folk komme inn og oppleve lyskunsten. Idag er verket kun åpent på søndager.

Christian Ringnes

STOLT: En smørblid Christian Ringnes viste stolt frem skulpturparken i Ekebergskogen da den åpnet i september i fjor.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Et krevende verk

Ifølge Johannessen er verket krevende. Det krever både vedlikehold og vakthold. Overflatene er skjøre, de har allerede måttet male om overflater.

– Dette er et kunstverk som krever tilsyn, og det har vi ikke rom for å gi hver dag innen vår økonomi. Vi ønsker å kunne holde åpent mer enn hver søndag, som publikum også ønsker, og derfor har vi diskutert med etatene i kommunen om inngangspenger er en løsning man kan se for seg, sier Johannessen til Dagsavisen.

Hun understreker at løsningen med inngangspenger kun er luftet som et alternativ, og at det blir opp til Oslo kommune å vurdere hva som eventuelt er et fornuftig nivå, og det skal fortsatt være gratis en dag i uka dersom det blir inngangspenger.