Hopp til innhold

Telter i protest mot skulpturpark

Motstanderne av Ekeberg Skulpturpark i Oslo har lagt seg i telt i området. Milliardær Christian Ringnes har lagt seg et helt annet sted.

Norges største privatfinansierte skulpturpark

Christian Ringnes og sju tonn Louise Bourgeois.

Salvador Dali

Salvador Dalis «Venus fra Milo med skuffer»

Foto: Ivar Kvaal

Egentlig er det ikke parken til Ringnes, den er en gave fra milliardæren til Oslo kommune. 350 millioner kroner har Ringnes brukt på skulpturene av blant andre Salvador Dali, Per Ung og Auguste Renoir.

To uker før den offisielle åpningen er det stor aktivitet i parken. Rundt 80 skulpturer skal plasseres i terrenget rundt Ekebergrestauranten, også eid av Christian Ringnes.


Mye støy

Milliardærens drøm om kvinneskulpturer i Ekeberg-skogen har ikke vært delt av alle. Prosjektet har vært omgitt av støy fra dag én.

LES:

Men byrådet i Oslo sa ja takk til gaven i 2011, og satte grensen ved 80 skulpturer. Du kan se noen av dem her:

Ekebergparken åpner 26. september.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober