Ville nekte lokalpolitiker sykepermisjon

Ap-veteranen Aslam Ahsan søkte permisjon fra kommunestyret i Lørenskog av helsemessige grunner. Han leverte til og med legeerklæring. Likevel ville ikke FrP og Høyre innvilge søknaden hans. De er lei av at han tilbringer flere måneder i året i Pakistan.

Etter et langt liv i Norge, blant annet som kommunepolitiker for Arbeiderpartiet, flyttet Aslam Ahsan (f.1942) tilbake til hjembygda i Pakistan, en halv times kjøring fra byen Kharyan. I landsbyen hvor han vokste opp, lever han som pensjonist sammen med familien sin.
Bøndene der er fattige og arbeidsløsheten stor, men fordi Ahsan har arbeidet og tjent penger i Norge, har han råd til et stort og fint hus i Pakistan.
Denne reportasjen ble laget rett før et parlamentsvalg i Pakistan. Ahsan bekymrer seg over politisk uro og mange voldsepisoder i i byene før valget. Den ekstreme muslimske bevegelsen Taliban var motstandere av demokratisk valg i Pakistan.
Trass i dette deltok over 60 % av den pakistanske befolkningen i valget 11. mai 2013, som endte med seier for det konservative partiet til tidligere statsminister Nawaz Sharif, 
Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PMLN).

Dagsrevyen besøkte Aslam Ahsan (Ap) i huset han har bygget i Pakistan. Her tilbringer lokalpolitikeren flere måneder i året.

Aslam Ahsan (Ap) er kjent for mange som Norges første innvandrerpolitiker. I 22 år arrangerte han julefeiring for ensomme og har fått Kongens fortjenestemedalje i gull for sin frivillige innsats.

Litt mindre kjent er det at han i 32 år har vært lokalpolitiker i Lørenskog, og det er denne rollen striden står om.

Ahsan har søkt kommunestyret om fritak av helsemessige årsaker frem til desember neste år. Normalt vil en slik søknad bli innviegt uten protester, men ikke denne gang.

Sår tvil om dårlig helse

– Det vi ser siden valget i 2011, er at Aslam Ashan har hatt forfall til mer enn halvparten av kommunestyremøtene. Det er mye, sier Høyres gruppeleder Turid Kristensen.

Hun mener det er mistenkelig at han nesten uten unntak har møtt opp til møtene når han har vært i Norge.

– Det er tydelig at forfallene har vært i de månedene han har vært i Pakistan. Det synes derfor ganske åpenbart at forfall til møtene har en klar sammenheng med hvorvidt han befinner seg i Norge eller ei, sier Kristensen.

Har legeerklæring

Aslam Ahsan bekrefter at han oppholder seg flere måneder i året i sitt tidligere hjemland Pakistan, men sier han har legeerklæring på at helsa er dårlig.

– Jeg har stilt på så mange møter helsa har tillatt. Jeg har tjenestegjort i politikken i 32 år.

– De mistenker at du ønsker å tilbringe tid i gamlelandet Pakistan og at det ikke er dårlig helse som er årsaken til at du søker fritak. Hva sier du til det?

Varaordfører i Lørenskog, Ragnhild Bergheim.

Arbeiderpartiordfører Ragnhild Bergheim synes det blir helt feil å skulle nekte Ahsan fritak av helsemessige årsaker.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

- Det får stå for deres regning. Jeg kjenner meg ikke igjen i kritikken, sier Ahsan.

Får støtte av ordføreren

Arbeiderpartiordfører Ragnhild Bergheim synes det blir helt feil å skulle nekte 74-år gamle Ahsan fritak.

– Han har vært mye på reise, men prinsipielt sett så kan ikke vi begynne å bedømme om folk er syke eller ikke, sier hun.

Turid Kristensen i Lørenskog Høyre ønsker ikke kommentere legerklæringen, fordi den er unntatt offentligeheten. Likevel mener hun at Ashan burde kunne stille på møtene.

– Burde skamme seg

Høyre og Frp får det ikke som de vil, for flertallet av politikerne mener 74-åringen skal få permisjon. Det samme mener rådmannen. Ashan har ikke mye til overs for sine politiske motstandere i kommunestyret. Han er ikke så dålig at han ikke kan sende et spark tilbake.

– Jeg synes de bør skamme seg som behandler eldre mennesker på den måten som de gjør med meg, sier Ashan.