Ahsan og Holstad vant Harry Hole-prisen

Aslam Ahsan og Henning Holstad ble tirsdag utnevnt til årets «ålreite fyrer» for sitt arbeid med å arrangere julekvelder for de som faller utenfor.

Harry Hole-prisen gikk til Aslam Ahsan og Henning Holstad

Jo Nesbø delte ut Harry Hole-prisen til Henning Holstad og Aslam Ahsan. Vinnerne valgte at de 500.000 går til Plan Norge sitt arbeid med å bygge skoler i Liberia.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Tirsdag kåret Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen årets «ålreite fyrer». Prisen gikk til Henning Holstad og Aslam Ahsan, som begge har jobbet med å arrangere julefeiring for personer som ikke har noen å være sammen med på julaften.

Alternativ julefeiring år etter år

Ashan har hvert år siden 1990 arrangert julekveldsfeiring for eldre og enslige i Lørenskog, og Holstad har arrangert en alternativ julefeiring for personer med rusproblemer, bostedsløse og ensomme siden han var 17 år gammel.

Begge prisvinnerne synes det er en stor ære å få prisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aslam Ashan og Henning Holstad ble årets "ålreite fyrer"

Henning Holstad og Aslam Ashan følte seg beæret da de ble kåret til årets 'ålreite fyrer'.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

– Det er en ære å få lov til å bli utnevnt som en ålreit fyr, og det er en ære å få lov til å dele ut prispengene til Plan Norge, sier Holstad.

– Det er godt å få vite at jeg er en ålreit fyr, nå som jeg er i søttiårsalderen, sier Ashan.

I år blir første år siden han startet i 1990 at Ashan ikke vil arrangere julefeiringen selv. Lørenskog kommune vil i år overta arrangementet og føre tradisjonen videre. Men søttiåringen kommer til å delta på arrangementet i år også, og håper at flere kommuner vil starte opp tilsvarende arrangementer.

Bygger skole i Liberia

Utdelingen foregikk på den brune kafeen Restaurant Schrøder, stamkafeen til den fiktive krim-skikkelsen Harry Hole. Gjestene ble servert Harry Holes favoritt, nemlig karbonadesmørbrød.

Vinnerne bestemte sammen med Harry Hole-stiftelsen at prispengene på 500.000 kroner går til Plan Norge sitt arbeid med å bygge skoler i Liberia.

– Vi er veldig glad for pengene. De vil gjøre det mulig for 360 elever å starte på skolen rimelig raskt. Utdanning er nøkkelen for å få landet på beina, sier Unni Clausen i Plan Norge.

Skolen vil være den 31. Plan Norge starter i landet, og de har et mål om å få igang 59 skoler til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helen Bjørnøy og Unni Claussen i Plan Norge

Helen Bjørnøy og Unni Claussen i Plan Norge ble veldig glad for prispengene som gjør det mulig å bygge enda en skole i Liberia.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Vil bedre lese- og skriveferdigheter

Harry Hole-stiftelsen ble dannet i 2008 da Jo Nesbø ga fra seg alle rettigheter og inntekter til boka Hodejegerne og overførte det til et fond. Fondet er nå på nesten 15 millioner kroner.

Inntektene skal gå til å forbedre lese- og skriveferdighetene i verden, og de som vinner Harry Hole-prisen skal hvert år få være med og bestemme hvor pengene skal gå.

– Jeg har reist rundt i verden og sett hvor isolerende det er for mennesker når de ikke er i stand til å orientere seg om verden rundt seg. Det hjelper for eksempel ikke å ha et fritt valg dersom folket ikke har mulighet til å lese om de som stiller til valg og gjøre seg opp en mening. Lese- og skrivekunnskaper er en forutsetning for å kunne delta i verden, sier Nesbø.

I Harry Holes navn

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jo Nesbø på Harry Holes plass

Jo Nesbø sitter her på Harry Holes stamplass på restaurant Schrøder på St.Hanshaugen.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Sympati og veldedighet er kanskje ikke det første man tenker på når man snakker om Harry Hole, anti-helten fra Jo Nesbøs krimserie. Likevel har Nesbø valgt å kalle opp stiftelsen etter den fiktive skikkelsen.

– Det var Harry som gjorde det mulig å starte stiftelsen. Det er han som har fått folk til å kjøpe bok etter bok, og det er han som står bak at Hodejegerne selger godt. Når bøkene solgte så godt ble det rimelig å gi pengene til et slikt formål, sier Nesbø til NRK.no.

Ville Harry Hole engasjert seg i saken dersom han var virkelig?

– Nei, det kan jeg ikke se for meg. Jeg tror han har for mange andre ting gående. Men jeg tror han hadde syntes at det er en ålreit pris, sier Jo Nesbø.

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.