Hopp til innhold

Ahsan og Holstad vant Harry Hole-prisen

Aslam Ahsan og Henning Holstad ble tirsdag utnevnt til årets «ålreite fyrer» for sitt arbeid med å arrangere julekvelder for de som faller utenfor.

Harry Hole-prisen gikk til Aslam Ahsan og Henning Holstad

Jo Nesbø delte ut Harry Hole-prisen til Henning Holstad og Aslam Ahsan. Vinnerne valgte at de 500.000 går til Plan Norge sitt arbeid med å bygge skoler i Liberia.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Tirsdag kåret Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen årets «ålreite fyrer». Prisen gikk til Henning Holstad og Aslam Ahsan, som begge har jobbet med å arrangere julefeiring for personer som ikke har noen å være sammen med på julaften.

Alternativ julefeiring år etter år

Ashan har hvert år siden 1990 arrangert julekveldsfeiring for eldre og enslige i Lørenskog, og Holstad har arrangert en alternativ julefeiring for personer med rusproblemer, bostedsløse og ensomme siden han var 17 år gammel.

Begge prisvinnerne synes det er en stor ære å få prisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aslam Ashan og Henning Holstad ble årets "ålreite fyrer"

Henning Holstad og Aslam Ashan følte seg beæret da de ble kåret til årets 'ålreite fyrer'.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

– Det er en ære å få lov til å bli utnevnt som en ålreit fyr, og det er en ære å få lov til å dele ut prispengene til Plan Norge, sier Holstad.

– Det er godt å få vite at jeg er en ålreit fyr, nå som jeg er i søttiårsalderen, sier Ashan.

I år blir første år siden han startet i 1990 at Ashan ikke vil arrangere julefeiringen selv. Lørenskog kommune vil i år overta arrangementet og føre tradisjonen videre. Men søttiåringen kommer til å delta på arrangementet i år også, og håper at flere kommuner vil starte opp tilsvarende arrangementer.

Bygger skole i Liberia

Utdelingen foregikk på den brune kafeen Restaurant Schrøder, stamkafeen til den fiktive krim-skikkelsen Harry Hole. Gjestene ble servert Harry Holes favoritt, nemlig karbonadesmørbrød.

Vinnerne bestemte sammen med Harry Hole-stiftelsen at prispengene på 500.000 kroner går til Plan Norge sitt arbeid med å bygge skoler i Liberia.

– Vi er veldig glad for pengene. De vil gjøre det mulig for 360 elever å starte på skolen rimelig raskt. Utdanning er nøkkelen for å få landet på beina, sier Unni Clausen i Plan Norge.

Skolen vil være den 31. Plan Norge starter i landet, og de har et mål om å få igang 59 skoler til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helen Bjørnøy og Unni Claussen i Plan Norge

Helen Bjørnøy og Unni Claussen i Plan Norge ble veldig glad for prispengene som gjør det mulig å bygge enda en skole i Liberia.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Vil bedre lese- og skriveferdigheter

Harry Hole-stiftelsen ble dannet i 2008 da Jo Nesbø ga fra seg alle rettigheter og inntekter til boka Hodejegerne og overførte det til et fond. Fondet er nå på nesten 15 millioner kroner.

Inntektene skal gå til å forbedre lese- og skriveferdighetene i verden, og de som vinner Harry Hole-prisen skal hvert år få være med og bestemme hvor pengene skal gå.

– Jeg har reist rundt i verden og sett hvor isolerende det er for mennesker når de ikke er i stand til å orientere seg om verden rundt seg. Det hjelper for eksempel ikke å ha et fritt valg dersom folket ikke har mulighet til å lese om de som stiller til valg og gjøre seg opp en mening. Lese- og skrivekunnskaper er en forutsetning for å kunne delta i verden, sier Nesbø.

I Harry Holes navn

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jo Nesbø på Harry Holes plass

Jo Nesbø sitter her på Harry Holes stamplass på restaurant Schrøder på St.Hanshaugen.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Sympati og veldedighet er kanskje ikke det første man tenker på når man snakker om Harry Hole, anti-helten fra Jo Nesbøs krimserie. Likevel har Nesbø valgt å kalle opp stiftelsen etter den fiktive skikkelsen.

– Det var Harry som gjorde det mulig å starte stiftelsen. Det er han som har fått folk til å kjøpe bok etter bok, og det er han som står bak at Hodejegerne selger godt. Når bøkene solgte så godt ble det rimelig å gi pengene til et slikt formål, sier Nesbø til NRK.no.

Ville Harry Hole engasjert seg i saken dersom han var virkelig?

– Nei, det kan jeg ikke se for meg. Jeg tror han har for mange andre ting gående. Men jeg tror han hadde syntes at det er en ålreit pris, sier Jo Nesbø.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh