Hopp til innhold

Vil flytte Nasjonalmuseets indrefilet

Fremskrittspartiet vil flytte Munch-samlingen i Nasjonalmuseet det nye Munch-museet i Bjørvika. - Uaktuelt, sier Giske.

Pikene på broen
Foto: Andrew Medichini / Scanpix/AP

Munchs mest sentrale verker må samles på ett sted, mener partiet.

I Munch-salen i det som tidligere het Nasjonalgalleriet henger mesterverkene på rekke og rad. De tidligste versjonene av Skrik og Madonna, Pikene på broen, Det syke barn, Livfrise-motivene og mange andre av Edvard Munchs mest kjente malerier.

Mest populært

Henning Holstad

Henning Holstad

Foto: Egil Granum / NRK

Munch-salen er Nasjonalmuseets mest populære, og verkene utgjør den internasjonalt mest kjente delen av museets samlinger.

- Den er viktig både for Nasjonalmuseet og for måten man skal forstå Edvard Munch. Vi har bilder som er malt over et langt tidsrom som gir eksempler på Munchs mangesidige kunstneriske virke, sier avdelingsleder for utstilling og samling, Frode Haverkamp.

Det er disse maleriene Fremskrittspartiet vil flytte fra Tullinløkka til Bjørvika, sier partiets gruppeleder i bystyret, Henning Holstad.

- Når Oslo nå skal bygge et nytt Munch-museum i Bjørvika bør staten vurdere om ikke Nasjonalmuseets sentrale Munch-verker burde samlokaliseres i det samme museet. Lag et Nasjonalgalleriets rom hvor de sentrale verkene som nå befinner seg et annet sted i byen blir stilt ut, sier Holstad.

(Artikkelen fortsetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Ikke Nasjonalmuseum uten Munch

Seniorkurator ved Nasjonalmuseet, Frode Haverkamp

Frode Haverkamp

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Men hvis politikeren får viljen sin, mener eksperten at Nasjonalmuseet ikke lenger kan kalle seg et Nasjonalmuseum.

- Den er så viktig at vi ikke ville kunne være et Nasjonalmuseum for Norge om vi ikke hadde Munch-samlingen, sier Haverkamp.

- Hva mener du med det?

- Samlingen av Edvard Munchs malerier som tidligere var i Nasjonalgalleriet er fortsatt for Nasjonalmuseets samlede samling, det vi kan kalle indrefileten. Munch-samlingen er mest etterspurt, har flest besøkende og er den delen av samlingen vår som flest andre samarbeidsinstitusjoner ønsker å få låne, sier Haverkamp.

Og derfor planlegger Nasjonalmuseet og Munch-museet et samarbeidsprosjekt i forbindelse med 150-års-jubileet for malerens fødsel i 2013.

- Det er ikke fasttømret ennå, men det vil være en bred presentasjon av Munch i begge museer, sier Haverkamp.

- Hull i kunsthistorien uten Munch

Trond Giske

Trond Giske

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Kultur- og kirkeminister Trond Giske sier at det er uaktuelt å flytte Nasjonalmuseets Munch-bilder til det nye Munch-museet.

- Nasjonalmuseet bør ha en samling som representerer Norsk kunsthistorie, og Munch er definitivt en del av den. Så noen Munch-bilder må vi ha på Nasjonalmuseet, sier Giske.

- Men er det ikke en viss logikk i at man bør samle de mest sentrale Munch-verkene når det først skal bygges et helt nytt Munch-museum i Bjørvika?

- Munch-museet har veldig mange flotte bilder som jeg er sikker på vil trekke et stort publikum til Bjørvika. Men å si at vi må ta ut bildene av Nasjonalmuseet blir som å si at Deichmanske måtte ta ut alle sine Ibsen-bøker hvis vi hadde bygd et Ibsen-bibliotek. Nasjonalmuseet skal vise et bredt spekter av Norsk kunsthistorie. Uten Munch ville det vært et stort hull i den historiefortellingen, sier Giske.

Les:

Er dette et ukjent Munch-maleri?

Frykter for nye Deichmann

- «Munch»-maleriet må undersøkes