Vil ha slutt på gratis parkering for pampene

SV og Miljøpartiet De Grønne vil ha slutt på gratis pampeparkering i garasjen under rådhuset. I dag har de best betalte politikerne og byråkratene reserverte parkeringsplasser i kjelleren, uten å betale en krone for det.

Parkering under Oslo rådhus

Her kan toppene i Oslo-politikken svinge inn og parkere helt gratis, midt i Oslo. Det vil blant andre Marianne Borgen (SV) gjøre noe med.

Foto: Montasje: NRK/Hans Fredrik Asbjørnsen

Oslos kanskje mest attraktive parkeringshus har 32 plasser som er reservert toppolitikere og toppbyråkrater på rådhuset.

De som kan kjøre ned i kjelleren og parkere helt gratis er byrådslederen og ordføreren, leder og nestleder i bystyrets fagkomitéer, byrådene, kommunaldirektørene, og direktørene for rådhusets forvaltningstjeneste og bystyrets sekretariat.

– Urimelig

Gruppeleder i SV, Marianne Borgen, synes det er feil at toppolitikerne parkerer gratis midt i byen, når kommunen har som mål å styrke kollektivtrafikken og begrense bilbruken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Reservert parkeringsplass

Oslos ordfører Fabian Stang slipper foreløpig å lete etter parkeringsplass når han skal på jobb. Under rådhuset venter en reservert plass, helt gratis.

Foto: Olav Juven / NRK

– SV vil jo at færre skal kjøre bil til jobbene sine i Oslo sentrum. Vi ønsker at folk flest skal ta kollektivtransport. Derfor er det urimelig at alle toppene i bystyret og byråkratiet har tilgang på gratis parkeringsplasser midt under Oslo rådhus, sier Borgen.

– Vi mener at det må de betale dyrt for, hvis de skal ha det. I prinsippet ønsker vi ikke at folk skal kjøre bil til jobb.

Borgen er komiteleder og har selv en parkeringsplass i kjelleren.

– Jeg bruker den ikke i dag, jeg sykler stort sett til jobb. Jeg ønsker ikke å ha en sånn type frynsegode. Jeg mener at enten får en annen leie den plassen, eller så får den stå tom, sier hun.

– Sender galt signal

Harald Nissen, gruppeleder for Miljøpartiet, sammenligner frynsegodet med å vinne i brettspillet Monopol.

– Det var den mest attraktive plassen du kunne ha i det spillet. At noen får Rådhusplassen uten å ha spilt om det en gang, det synes jeg egentlig er litt spesielt, sier Nissen.

Han ser gjerne at politikerne viser måtehold.

– Det er tøffe tak i Oslo kommune, og da blir det et helt galt signal å sende at noen sentrale politikere og folk i administrasjonen skal ha de beste parkeringsplassene i Oslo.

Parkering under Oslo rådhus

Slik ser det ut i parkeringshuset under Oslo rådhus. Her er 32 plasser reservert toppolitikere og toppbyråkrater.

Foto: Olav Juven / NRK