Varsler kaos etter tunnelstengning

Statens vegvesen frykter lange køer og trafikkaos mandag morgen med stengingen av Brynstunnelen. Allerede søndag var det tilløp til kaos.

Kø på Østensjøveien, E6 nordfra og Ring 3.

Slik var trafikken på søndag langs E6 ved Helsfyr.

Foto: Statens vegvesen

Hilde Ulvik

Prosjektleder Hilde Ulvik

Foto: Statens vegvesen

Lørdag kveld stengte Statens Vegvesen Brynstunnelen i forbindelse med rehabiliteringsarbeidene som varer til sommeren 2017. Det var varslet kaotiske tilstander på mandag, men allerede søndag formiddag var det lange køer både inn og ut av Oslo.

– I dag har vi hatt store køer til tross for at det er en søndag i vinterferien, så da er vi naturlig nok bekymret på hvordan trafikken i morgen skal gå, sier prosjektleder for tunnelprosjektet i Oslo, Hilde Ulvik.

Køkaos på søndag

Brynstunnelen på E6/Ring 3 har til vanlig 70.000 bilpasseringer i døgnet, og fra vinterferien blir kapasiteten mer enn halvert. Søndag ettermiddag var køene såpass lange at Statens vegvesen valgte åpne ett felt i det ene tunnelløpet for å lette på trafikken.

– Klokken 13.30 tok vi en avgjørelse om å åpne ett felt i sørgående retning for å prøve å lette på situasjonen, sier Ulvik.

Hvilke tunneler som skal renoveres

Her er en oversikt hvilke ti tunneler som skal pusses opp i perioden 2015 til 2020

Foto: Statens vegvesen

– La bilen stå

Fra mandag morgen vil det ene løpet av Brynstunnelen på E6 være stengt i lang tid, og trafikken vil gå i begge retninger i ett tunnelløp. Statens vegvesen regner med at dette vil skape mye kø, og ber folk reise kollektivt dersom det er mulig.

– Med så lange køer som vi har hatt i dag, ber vi alle om å se seg rundt etter andre muligheter enn å bruke bil.

Les også: Tunnelarbeid kaster elbilene ut av kollektivfelt

Åpner midlertidige pendlerparkeringer

Som et tiltak har Statens vegvesen snakket med lokale grunneiere, Ruter og Akershus fylkeskommune, og inngått avtaler om etablering av midlertidige innfartsparkeringer. Til sammen er det blitt åpnet fire innfartsparkeringer med 900 parkeringsplasser på utsiden av Oslo.

Les også: Åpner 900 midlertidige pendlerparkeringsplasser

– Innfartsparkeringene legger til rette for at reisende enkelt kan bytte fra bil til Ruters busser inn mot Oslo, sier prosjektleder for tunnelprosjektet i Oslo, Hilde Ulvik.

I tillegg til innfartsparkeringene, etableres det midlertidig kollektivfelt mellom Hvam og Karihaugen, og inn mot Oslo sørfra på strekningen Nøstvedt - Klemetsrud.