Hopp til innhold

Nå får passasjerene se på Valkyrie plass stasjon

Torsdag ettermiddag åpnet gamle Valkyrie plass stasjon - et lite øyeblikk.

Den gamle T-banestasjonen på Valkyrie plass like ved Majorstua stengte i 1985. Da fungerte ikke stasjonen lenger for moderne trafikk. At stasjonen ble liggende akkurat der, så nært T-banestasjonen på Majorstua var ikke meningen. Mer om det senere.

Men først. At fotografer fikk være med inn i stasjonen som har vært stengt i snart 30 år skyldes julepynt. Sporveien har pyntet til jul, ordfører Fabian Stang skulle sette på lysene og lokaljournalistene var invitert.

Ut fra Valkyrie med ski på skuldra

Det fine med julepynten er at T-banepassasjerene, som kjører mellom Majorstuen og Nationaltheatret, får se på Valkyrien stasjon. Til vanlig er ikke stasjonen opplyst. Mange passasjerer vet ikke at det fins en stasjon her.

Har Fabian Stang et forhold til Valkyrie plass stasjon? Ja, det har han.

– Jeg gikk mye på ski i Tryvann. Noen ganger brukte vi å gå hjem fra Valkyrie. Jeg bodde på Skillebekk på den tiden, sier Fabian Stang, ordfører.

Cato Hellesjø, Fabian Stang, Fredrik Buer

Cato Hellesjø fra Sporveien, Fabian Stang, og Østlandssendingens fotograf Fredrik Buer.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Cato Hellesjø, konsernsjef i Sporveien, sier det er svært lite sannsynlig at Valkyrie stasjon noen gang skal åpne igjen, for eksempel for å fungere som en av flere utganger for den nye stasjonen som skal utvikles på Majorstua, selv om noen krefter arbeider for en slik gjenåpning.

– Men det var mange som brukte Valkyrie plass stasjon. Alle som bodde på sentrumssiden av Majorstuen gikk av her, sier Cato Hellesjø i Sporveien.

Snike seg inn på stasjonen

Opp gjennom årene har mange snakket om hvor fin stasjonen var og hvor spennende det har vært å snike seg inn for å se på den.

Akkurat det med å snike seg inn må vi straks advare mot. Hver eneste natt etter at T-banene har sluttet å gå for passasjerer, begynner noen å arbeide på banenettet.

– Det blir vel 4 timer effektiv arbeidstid hver natt. Det kan være alt fra 5 til 50 mennesker i arbeid i løpet av ei natt. Noen av dem er våre egne folk og noen er entrepenører, så T-banene går også om natta, sier Geir Røer, materialsjef i Sporveien.

Bjørn Rydmark

Bjørn Rydmark.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Og så var det dette med at stasjonen var så fin. Når vi kommer ned til stasjonsområdet ser vi bare grå og skitten betong. Ingen fargerike keramiske fliser, ingen smijernspynt. En fin liten halvmåneformet balkong i nedgangsområdet er det eneste.

– Folks erindringer er ikke helt presise. Man har en tendens til å huske at alt det som var før, var fint, sier Bjørn Rydmark i Sporveien.

– Men hadde stasjonen blitt malt opp, hadde den fremstått på en helt annen måte. Nå er det mange års støv her og ikke minst eksos ovenfra. Pass opp, ikke len deg på gelenderet, du blir skitten på frakken, sier Bjørn Rydmark.

Likevel, opp gjennom tiden har Sporveien fått mange henvendelser fra folk som har hatt lyst til å bruke stasjonsområdet. De fleste av dem har villet drive med servering eller ha kunstutstillinger.

– Det mest kuriøse var noen som ville drive nattklubb her. Med en glassvegg som skulle skille baren fra skinneområdet.

– Kunne ikke det blitt ganske fint?

– Jo. Men vi trenger å ha stasjonen åpen som en fluktvei.

Så tilbake til hvorfor Valkyrie plass stasjon ble liggende så nær Majorstuen stasjon.

– Penga forsvant ned i hullet

Da Holmenkollbanen først planla å forlenge jernbanestrekningen fra Majorstua ned til sentrum, tenkte de å fortsette banen sin på bakkenivå. Men nede i sentrum hadde de en konkurrent, Kristiania Elektriske Sporveier.

Siden Holmenkollbanen var regnet som jernbanedrift måtte de ikke skatte av inntektene sine. Det måtte derimot Kristiania Elektriske, og de var redde for at Holmenkollbanen kunne sette ned prisene og ta fra dem kunder.

– Så da fant Holmenkollbanen ut at det sikkert var en god ide å bygge undergrunnsbane og komme inn under de skattegunstige jernbanereglene, og det begynte de med i 1912, sier Bjørn Andersen, Lokaltrafikkhistrorisk forening.

Men så gikk det et jordskred da tunnelarbeidet var kommet bort til Valkyrie plass. 800 kubikkmeter av gata raste ned og lagde et kjempehull 23. oktober 1912.

– De hadde nok gjort seg bort med de geologiske undersøkelsene. Arbeidet stanset opp, det ble setningsskader på bygårder i nærheten, og rettssak. Penga forsvant ned i hullet, sier Bjørn Andersen.

Egentlig var planen å lage ny stasjon omtrent i krysset Josefines gate/Hegdehausveien. Det fins fortsatt en sjakt ned til tunnelen her, og man kan se hvor stasjonen ville vært hvis man kikker etter nedstigningstårnet.

Men pengene var borte, og det svære hullet måtte brukes til noe, og slik fikk en stasjon på Valkyrie plass.

Julepunt på Valkyrie plass T-banestasjon.