Ufaglærte i barnehager får hjelp

FROGN (NRK.no): Norge mangler 3 600 faglærte barnehagelærere. Frogn kommune i Akershus har løst problemet ved å gi assistentene utdanning med lønn mens de jobber.

Frogn barnehage

FIKK HJELP: Heidi Johansen var ufaglært assistent, men fikk hjelp av Frogn kommune til å fullføre utdannelsen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

I Oslo og kommunene rundt er det stor mangel på faglært arbeidskraft i barnehagene.

Bare i hovedstadsområdet mangler det 1 670 barnehagelærere, viser ferske tall. Men noen kommuner gjør mer enn andre for å løse problemet.

Frogn kommune tok grep

Med pinner, kongler og en fjellknaus som bord har barna i Heer barnehage matteundervisning i skogen.
Barnehagen i Frogn i Akershus hadde store problemer med å skaffe utdannede barnehagelærere til lederstillinger. Men noe har skjedd.
Artikkelen fortsetter under bildet
Barn i Heer barnehage har matte utendørs

MATTE UTE: Med pinner, kongler og en fjellknaus som bord har barna i Heer barnehage i Frogn kommune matteundervisning i skogen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
– Da jeg begynte i 2007 hadde vi seks ansatte på dispensasjon, og i dag har vi en dispensasjon i påvente av tilsetting, sier styrer i Heer barnehage, Anne-Lene Dahl, til NRK.no.

Lønn under utdannelse

Løsningen i Frogn har vært å tilby assistenter og ledere uten riktig kompetanse barnehagelærer-utdanning på deltid med lønn. En av dem som har gått fra ufaglært til faglært barnehagelærer er Heidi Johansen.

– Vi fikk lønn under utdannelsen. Vi fikk også menneskelig støtte, noe som er flott og noe man trenger når man er voksen, har familie og er i jobb, sier Heidi Johansen til NRK.no.

Gjennom satsing på videreutdanning i de kommunale barnehagene, har Frogn kommune kvittet seg med 18 dispensasjoner for ledere som ikke hadde riktig kompetanse.

Så god utvikling er det ikke i landet for øvrig.

LES OGSÅ:

– Beklagelig at barn ikke får utdannet person
Lene Hammergren Stensli

BEKLAGER: Leder av utdanningsforbundet i Akershus, Lene Hammergren Stensli, sier det er beklagelig at barn ikke får utdannet person.

Foto: Dang Trinh / NRK

Nye tall for fjoråret viser at det manglet 3 600 barnehagelærere i lederstillinger. Nærmere halvparten av disse i barnehagene i Oslo og Akershus.

Kommunene i hovedstadsområdet ga i fjor 1 670 dispensasjoner til barnehageledere uten nødvendig kompetanse.

Det er en liten fremgang fra året før, men ikke nok til å glede leder av Utdanningsforbundet i Akershus, Lene Hammergren Stensli.

– Nei, vi synes det er trist at det ikke har gått mer ned, og vi synes det er beklagelig at barn i barnehagen ikke får en utdannet person som kan legge til rette for lek og læring, sier Hammergren Stensli til NRK.no.

– Hva tenker du om det Frogn har gjort?

– Det Frogn har gjort med deltidsutdanning for fagarbeidere synes vi er et veldig positivt tiltak, sier hun.

Samtidig påpeker lederen i Utdanningsforbundet i Akershus at det krever at kommuner og private aktører samarbeider med høgskolemiljøet for å få til dette i stort omfang.

Utdanning ga økt matteforståelse

I Heer barnehage får barna glede av at avdelingssjefen har tatt barnehagelærerutdanning. For det har gjort henne til en enda bedre lærer.

– Jeg har jo mye mer kunnskap nå om hvordan unger lærer. For eksempel at sammenligning er matematikk og øker barns matematikkforståelse, sier Johansen.

– Og at barn helt ned i ettårsalderen kan lære matte i barnehagen, avslutter nybakt barnehagelærer i Frogn i Akershus, Heidi Johansen.