Hopp til innhold

Far til ransoffer: – Tror ikke alle forstår alvoret

OSLO TINGHUS (NRK.no) Med spe guttestemme fortalte 13-åringen om hvordan han er blitt redd for å være ute etter møtet med to av de tiltalte i barneranssaken. Faren mener de tiltalte bør få strenge nok straffer slik at de ikke raner igjen.

Petter Nordli

– TRIST Å SE HAM MURE SEG INNE: Petter Nordli (47) forteller at sønnen, som i dag er 13 år ikke lenger tør å gå ut alene eller ta t-banen og buss etter at to unge menn ranet fra ham telefonen for snart ett år siden.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

12-åringen var på vei til bestemor den skjebnesvangre dagen i juni i fjor da to av de tiltalte fulgte etter ham, og stjal mobilen hans i en trappeoppgang.

– Jeg skulle trykke på knappen til heisen, så kom to gutter som tok kvelertak på meg og satt et kne i brystet mitt. De la meg i bakken, tok mobilen ut av lomma og løp, forklarte gutten i dommeravhør som ble spilt av i Oslo tingrett tirsdag.

De to tiltalte har i retten erkjent at de stjal mobilen til gutten, men i deres versjon gikk det roligere for seg. De nekter for at de tok kvelertak på gutten eller gjorde noe annet voldelig mot ham.

Tenker på det om natta

Innimellom noen snufs fortalte gutten hvordan han opplevde episoden.

– Jeg tenkte at jeg var i ferd med å bli kvalt, men jeg ble jo ikke det. Det var veldig skummelt. Jeg var veldig redd, sa den milde stemmen.

– Sa du noe til dem? spurte den profesjonelle utspørreren.

– «Ikke gjør det». Det var det eneste jeg sa.

– Hvordan har det vært å være deg etter dette?

– Jeg er redd for å gå ut, og ser meg over skuldra mye mer. Jeg pleier heller ikke å ta telefonen med meg på skolen i tilfelle noen kommer og gjør det samme igjen. Jeg er redd for å bli ranet igjen, lød svaret.

– Hvordan har det vært å sove om natta?

– Jeg ligger og tenker på det om natta. Hendelsen om og om igjen. Jeg tenker på at de kommer bakfra og gjør sånn, sa 13-åringen og viste med hendene.

– Trist å se ham mure seg inne istedenfor å leke

Faren til gutten har fulgt alle dagene av rettssaken mot de 19 unge tiltalte i Oslo tinghus. Han sier sønnen over natta ble redd for å bevege seg ute i området der de bor på Stovner.

– I sommer var det greit. Da var vi på hytta og han kom et stykka unna det som hadde skjedd. Men da skolen begynte, så kom alt opp igjen, forteller Petter Nordli (47) til NRK.no.

Han forteller at sønnen, som i dag er 13 år, ikke lenger tør å gå ut alene, ta t-banen eller buss. Gutten er redd for at han skal bli ranet igjen eller at noen av de tiltalte skal hevne seg på ham. Flere av de andre unge fornærmede har fortalt om det samme.

– Det er trist å se på at han murer seg inne istedenfor å være ute og leke. Før reiste han rundt, og var veldig mye ute med kamerater, nå er han veldig mye inne.

Faren skryter av både politiet og bistandsadvokatene, og sier familien og sønnen har fått veldig god hjelp i ettertid.

– Spøker og ler på gangen

De fleste av de 19 tiltalte har erkjent straffskyld for ran eller grovt tyveri både i avhør og retten, men ikke alle. Noen har også hatt mer sentrale roller enn andre.

– Mange av de tiltalte har ikke skjønt hva de har vært med på. De har holdt vakt eller bare vært med. Jeg mener ikke at disse skal i fengsel, men de som har gått til fysisk angrep må tas, sier familiefaren.

Han tror ikke på alle som hevder i vitneboksen at de angrer på det de har gjort.

– De husker veldig lite av det de har gjort og er flaue i rettssalen, men når du treffer dem på gangen eller t-banen etterpå, så spøker og ler de. Da føler jeg at de ikke skjønner helt alvoret i dette, sier han.

12 av de tiltalte er under 18 år. De fleste ofrene er barn, noen så unge som 10 år. I norsk rettspraksis er det vanlig å gi barn og unge samfunnsstraff framfor fengsel.

– De yngste kan vel få samfunnsstraff, men jeg mener at de som har gjort alvorlige ting bør i fengsel for å skjønne alvoret i dette her, ellers er det lett at de begår samme kriminalitet igjen, sier Nordli.

Han legger til at barneranerne likevel burde få hjelp og utdannelse i fengsel.