NRK Meny
Normal

Tror Fornebubanen blir forsinket

Målet har vært at Fornebubanen skulle stå ferdig i 2021. Men fylkesrådmannen i Akershus mener politikerne i Oslo somler så mye at banen vil bli forsinket.

Lysaker stasjon

KAN BLI UTSATT: Illustrasjonen viser et eksempel på hvordan ny Lysaker stasjon kan bli når Fornebubanen står ferdig.

Foto: Ruter/Norconsult

Tron Bamrud

Tron Bamrud er fylkesrådmann i Akershus.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det tar i hvert fall fire år å bygge en sånn bane, og det er et stykke til man kan starte det fordi man blant annet må gjennomføre et forprosjekt først. Så sånn som dette ser ut nå, ser det ut som det blir en forsinkelse, sier Tron Bamrud, fylkesrådmann i Akershus.

Tidsplanen for Fornebubanen er i ferd med å spore av, og ifølge fylkesrådmannen er én av grunnene til det at politikerne i Oslo ennå ikke har behandlet planen for hvordan arbeidet med å bygge banen skal organiseres og gjennomføres.

– Vi har ventet på det siden forsommeren i fjor. Så nå hadde vært greit å komme videre slik at vi får i gang forprosjektet, sier Bamrud.

Avviser sommel

Miljøbyråden i Oslo mener nabofylket har seg selv å takke for at ting tar tid.

Lan Marie Nguyen Berg

Lan Marie Nguyen Berg er byråd for miljø og samferdsel i Oslo (MDG)

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Det hadde vært veldig mye enklere om vi bare kunne bygge ut denne banen akkurat slik vi gjorde med Kolsåsbanen, men når Akershus insisterer på å eie skinnene i Akershus, så er det en utfordrende sak både juridisk og organisatorisk, sier Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Hadde ikke Akershus krevd å eie den delen av Fornebubanen som går gjennom Bærum, kunne nemlig Sporveien fått jobben som byggherre. Men nå er ikke det mulig uten å komme i strid med anskaffelsesregler. Oslo kommune må derfor bygge opp en egen etat for å ta seg av byggherreoppgaven.

Likevel mener Akershus at Oslo bruker uforståelig lang tid på denne prosessen.

Ikke i mål med reguleringsplanen

– Det ser også ut som reguleringsplanarbeidet i Oslo er forsinket i forhold til hva vi hadde forventet, sier Tron Bamrud.

Fylkesrådmannen mener planen skulle vært ferdig i år. Nå har imidlertid Akershus fått beskjed om at den ikke blir klar før til neste år.

– Vi i Akershus har vært ferdig en god stund med reguleringen på Bærumssiden, men vi konstaterer at det tar sin tid i Oslo, og at det stadig vekk kommer nye problemstillinger som krever utredning. Tiden går, sier Bamrud.

Miljøbyråden på sin side viser til at hun bare har sittet i byråd i fire måneder, og at slike prosesser tar litt tid.

– Jeg har fullt fokus på å få på plass en reguleringsplan, men her er det veldig viktig at vi samordner reguleringsplanen for Fornebubanen med kommunens øvrige planer for utviklingen av blant annet Skøyen-Vækerø-området. Det gjør at vi er nødt til å gå de rundene som trengs for å sikre at løsningen samlet sett blir den beste for byen, sier Nguyen Berg.