NRK Meny
Normal

Tok bilen i egne hender

Da trikken ikke kom frem på Grünerløkka i Oslo, gjorde forbipasserende ett kjempeløft.

Bil blokkerer trikkeskinnene på Grunerløkka, bil står parkert i snø og delvis ut i veien, bilder av mennesker som løfter bort bilen, trikken får til å passere.

HVERDAGSHELTER: Her løfter hverdagshelter en feilparkert bil på Grünerløkka så trikken skal komme frem. Men så glatt går det sjelden når biler kommer i veien for kollektivtrafikken. Video: Mads Nilsson

Mange av oss har vært der; en feilparkert bil hindrer Oslotrikken i å komme frem. Enten går vi kanskje forbi eller så sitter vi frustrert på trikken og venter. Få av oss vurderer å gjøre det Kim Alexander Holmøy (27) og kompisene hans gjorde.

– Vi var på vei til en bar i nærheten da trikken begynte å tute voldsomt. Så jeg sa til de andre at jeg syns vi skulle løfte bilen vekk, forteller Holmøy til NRK.

En sjåfør hadde parkert litt for langt ut i veien og dermed kom ikke trikken forbi. Holmøy og kompisene tok altså saken i egne hender.

– Var det tungt?

– Nei, egentlig ikke. Vi var jo fire stykker.

Mads Nilsson

INSPIRERT: Nilsson mener alle bør la oss inspirere av løftegruppa på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Privat

Bil-løft på rekordtid

Hendelsen i Thorvald Meyers gate har fått stor oppmerksomhet etter at Mads Nilsson, som også var på stedet, publiserte den på Youtube-kanalen Yourway2Norway.

– Jeg gikk på gata og filmet dette. Og plutselig renner det inn folk bak meg, nesten som det skulle ha vært organisert. Fort løfter de bilen til venstre, men trikken kommer fortsatt ikke forbi. Men de kom faktisk tilbake å gjorde ferdig jobben, sier Mads Nilsson forundret.

Han har fått stor respons på filmen. Nilsson mener vil alle bør la oss inspirere av løftegruppa på Grünerløkka i Oslo.

– Det er en veldig praktisk og pragmatisk måte å løse et problem på. Men det skjer jo nesten aldri. Som regel sitter vi bare og irriterer oss over at trikken står stille, sier Nilsson til NRK.

Systemet stopper opp

Cato Asperud

GATEPARKERING TIL BESVÆR: Cato Asperud håper parkeringsplassene snart forsvinner på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Dina Johnsen / NRK

I fjor talte Sporveien 155 feilparkeringer i Oslos gater, noe som førte til 1331 minutter med forsinkelser.

Men ifølge Cato Asperud er den reelle effekten på kollektivtrafikken langt verre, fordi dominoeffekten som skapes av den første trikkestansen, ikke tas med i regnestykket.

– Vi regner forsinkelse kun ut fra den første trikken. Men på Grünerløkka går trikken hvert tredje minutt. Er man borte fra bilen i mer enn ti minutter står det fort tre-fire trikker etter hverandre, og da kan man begynne å gange opp, sier Asperud.

Parkeringssperrer halverte forsinkelsene

Etter at over 150 gateparkeringer ble fjernet i Thereses gate på Bislet tidlig i 2014, ble situasjonen dramatisk forbedret for Oslotrikken.

I 2013 registrerte Sporveien 239 feilparkeringer og et samlet tidstap på 2504 minutter, nesten dobbelt så mye som i 2015 og 2014.

Det er Grünerløkka som har tatt over rollen som trikkestans-versting, og derfor håper Asperud at gateparkeringer snart forsvinner også her.

– Den store endringen etter 2013 kom utvilsomt fra Thereses gate og viser at slike tiltak fungerer.