Togforsinkelser over hele Østlandet – flere hundre passasjerer rammet

Togtrafikken var stengt i hele østlandsområdet skjærtorsdag formiddag på grunn av en systemfeil. Feilen er nå rettet, men reisende må regne med store forsinkelser utover ettermiddagen.

Strømproblemer gjorde at det ikke var kontakt mellom togledere og tog på Østlandet.

Årsaken til at det ble helt stans i all togtrafikk på Østlandet, var en feil i GSM-R-systemet, som sørger for kommunikasjon mellom trafikkstyringssentralene og togene.

– Det er ingen kontakt mellom tog og toglederne. Det er utfordringer med strømmen, sa Gina Scholz, kommunikasjonsrådgiver i NSB, tidligere i formiddag.

Da sto alle togene på Østlandet, også Flytoget.

Feilen varte i om lag 50 minutter, ifølge Bane Nor.

– Jeg kan nå med glede kunngjøre at feilen er lokalisert og utbedret, slik at trafikken er i gang igjen, sa pressevakt Harry Korslund i Bane Nor.

– Men dessverre har feilen ført til relativt store forsinkelser og en del innstilte avganger.

– Mange er kraftig forsinket

Det var imidlertid ikke alle problemene som var løst. Problemene med strømtilførselen vedvarte på strekningen mellom Eidsvoll og Lillestrøm og mellom Eidsvoll og Tangen i Stange kommune.

Ved 12-tiden var imidlertid togtrafikken i gang der også.

– Nå har vi fått åpnet hele den strekningen og kan kjøre tog der igjen. Men det er store forsinkelser for de reisende på togene som var i området da strekningene ble stengt. Mange er kraftig forsinket, sier Scholz til NRK.

– Folk må også regne med forsinkelser i flere timer fremover, sier hun og anbefaler togreisende å sjekke NSB.no eller ta kontakt med Flytoget eller NSB for å få mer informasjon om sin avgang.

Laster Twitter-innhold

The Gathering-reisende rammet

Ifølge Scholz var det flere hundre passasjerer som ble rammet av togproblemene skjærtorsdag.

– Det var mange reisende, for det var mange som skulle til Gardermoen, og mange som skulle til The Gathering på Hamar. Så det er mange hundre personer som er rammet, sier Scholz.

Selv om det meste av togtrafikken på Østlandet er i gang igjen, er det fortsatt stengt mellom Drammen og Skoppum på grunn av problemet med signalanlegget.

Det er Bane Nor som har ansvaret for kommunikasjonssystemet hvor feilen oppsto.

Ifølge Harry Korslund, pressekontakt i Bane Nor, er det i hovedsak avganger på strekningen mellom Lillestrøm og Eidsvoll som er innstilt som følge av den tekniske feilen.

– Det gjelder både Hovedbanen og Gardermobanen og rammer både NSBs tog og Flytogets avganger, sier han til NRK.

– Det er uheldig når vi får slike tekniske feil. Vanligvis er det færre som er ute og reiser på skjærtorsdag, men det er jo en mager trøst for dem som blir rammet. Og i dag har det vært overraskende stor trafikk til å være skjærtorsdag. Det betyr at det dessverre er mange som er blitt rammet av feilen.