Hopp til innhold

Tøffere for livredderne i Oslo

Norges Livredningsselskap har fått en tøffere jobb på badestrendene, og merker at alftor mange barn i Oslo ikke kan svømme.

Ingierstrand

Mange barn kan ikke svømme. Det merker livredderene på Ingierstrand og de andre badeplassene i Oslo.

Foto: Ruth Lothe

Livredderne opplever at de nå må bruke mye tid på å passe på barn som svømmer dårlig og at det generelt er flere farlige situasjoner enn før.

Les også: - Svømmeopplæring er for lite prioritert av samfunnet | Krever bedre svømmeundervisning

Jobben som livredder er tøffere nå, sier konkurransesvømmer og livredder, Mattis Saghaug:

– Det er skumlere og verre enn før. Broren min som jobber på Hvervenbukta har hentet tre små barn fra vannet i år. I fjor var det ingen. Vi ser at barn har problemer med å holde hodet over vann og må ut med brett for å hindre en drukningsulykke, sier Saghaug.

Dårlige svømmeferdigheter

Ingierstrand

Ingierstrand

Foto: Ruth Lothe / NRK
Livredderene på Ingierstrand

Livredderne på Ingierstrand.

Foto: Ruth Lothe / NRK

Nå har altså Oslo-barnas dårlige svømmeferdigheter nådd strandkanten og livredderne for alvor.

Tidligere i sommer ble det kjent at kun halvparten av tiåringene kan svømme så langt som 200 meter.

Les også: Vil innføre nasjonale svømmetester

Læreplanen for skolen sier at etter 4. trinn skal eleven «være trygg i vann og være svømmedyktig , samt kunne ferdes ved og på vann».

Oslo kommune finansierer imidlertid kun ti timer svømmeundervisning for barn på 4. trinn og peker på at det er foreldrenes ansvar å lære ungene å svømme.

Foreldre som ikke kan svømme

Men Norges livredningsselskap, som har livreddere ute hver dag på Huk, i Hvervenbukta og på Ingierstrand, ser at mange foreldre ikke kan svømme.

– Det kommer foreldre bort og spør om vi kan se på barna deres, for nå skal de ut i vannet. Det er ikke vår jobb. Vi skal sørge for at det ikke skjer skader. Vi er ikke badevakter, vi er livreddere, sier Saghaug.

Strandkoordinator for Livredningsselskapet, Siri Bendiksen, mener det er for sent å lære å svømme i tiårsalderen.

– De som ikke lærer å svømme før i 4. klasse, har nesten ikke sjanse til å lære å svømme. Venter man helt til man er ti år er man mer skeptisk og redd og det er mer jobb å lære å svømme.

– Mister fokus på det viktige

I tillegg til på skolen og av foreldrene kan ungene lære å svømme i svømmeklubber, sier Mattis Saghaug. Han er selv konkurransesvømmer i idrettslaget Varg. Men mange svømmeklubber sliter, og det gjør også Varg.

– Svømmehallen prioriterer publikum istedenfor svømmeklubben. Vi får ikke nok bassengtid, og leien er altfor høy til å drive konkurransesvømmeklubb og svømmeopplæring.

Resultatet er at mange barn ikke lærer å svømme.

– Det er mindre svømmedyktighet. Det er farligere å være på stranda for barn. Vi mister fokus på de viktigste tingene: vi må passe på at folk kan svømme, og det er ikke derfor vi er her, sier Saghaug.

Les også: 5 av 6 lærer ikke livredning

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.