Hopp til innhold

Titusener av Oslo-boliger fortsatt uten varme og varmtvann

Hafslund beklager at folk våknet opp til kalde leiligheter og arbeidsplasser. Det kan ta lang tid før mange Oslo-folk får tilbake varmen.

Gravearbeid i Akersgata

ARBEIDSUHELL: Det var her i Akersgata at et arbeidsuhell førte til trykkfall i fjernvarmenettet. Nå jobbes det hardt for å få utbedret feilen.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Siden onsdag ettermiddag har store deler av Oslo vært uten varmt vann som følge av en graveskade.

Feilen oppstod mellom 15.00 og 15.30 onsdag, og rammer kun kundene som er tilknyttet fjernvarmenettet.

Borekrone som traff fjernvarmerør

TRAFF RØR: Her ser du hvor borekronen traff fjernvarmerøret i Akersgata.

Foto: Hafslund/Truls Jemtland

Årsaken til at det fortsatt ikke er varme i fjernvarmenettet er at det har rent ut så mye vann fra nettet. Det tar tid å fylle dette opp igjen, sier informasjonssjef i Hafslund, Truls E. Jemtland til NRK ved 05.30-tiden torsdag morgen.

Hafslund Varme har alle disponible mannskaper ute for å utbedre feilen og etterfylle fjernvarmenettet etter at mer enn 4000 kubikkmeter vann strømmet ut fra nettet.

– Vi beklager veldig at Oslo-folk våkner opp til kalde leiligheter og arbeidsplasser.

Flere tusen rammet

Hafslund har ikke et nøyaktig tall på hvor mange som er rammet av problemet.

– Det er flere titalls tusen boenheter. Men på Søndre Nordstrand og Groruddalen skal det være varme og varmt vann. Dette rammer først og fremst folk i utvidet Oslo sentrum.

Kjente bygg som Stortinget, Rådhuset, statsministerboligen og Ullevål sykehuset har alle fjernvarme. Foreløpig er det usikkert om noen av disse er rammet.

– Ullevål sykehus har egen reserveløsning dersom det skulle skjære seg med fjernvarmen sentralt, sier Jemtland.

Ryddemannskap, Akersgata

ARBEIDSUHELL: Det var her i Akersgata at et arbeidsuhell førte til trykkfall i fjernvarmenettet. Hafslund jobber torsdag morgen med å fylle opp med vann for å få opp trykket i fjernvarmenettet.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

På Oslo Rådhus en temperaturen noe lavere enn vanlig torsdag formiddag. Vanligvis får rådhuset 120 graders varmtvann inn i bygget, men i dag får de kun 60 grader. Rundt 450 mennesker jobber på rådhuset.

– Radiatorene blir kaldere og kaldere. Men fordi bygget er så stort, og murene er varmet opp, så går det foreløpig greit. Vi stenger av noen områder for publikum som vi ikke prioriterer å varme opp, sier rådhusforvalter Bjørn Risvik til NRK.

Kan ta tid

Hafslund oppfordrer alle til å sette opp det de har av panelovner og andre alternative oppvarmingskilder.

– De som ikke har andre varmekilder kan kjøpe panelovner på inntil 2000 Watt, og få refundert inntil 1000 kroner av oss.

Uhellet skjedde i Akersgata der et firma holder på å jobbe, og 15 bygg i området vil være uten fjernvarme til graveskaden er utarbeidet torsdag morgen, resten vil få trykket tilbake gradvis.

– Vi har alle tilgjengelig mannskaper ute. Samtidig jobber vi med å fylle opp med vann for å få opp trykket i fjernvarmenettet.

– Hvor lang tid vil det ta før dette i orden?

– Det kan jeg ikke spekulere i, men dessverre er folk nødt til å belage seg på at dette kan ta tid, sier Jemtland.

fjernvarme anlegget

MANGE RAMMET: Informasjonssjef i Hafslund, Truls E. Jemtland forteller hva som har skjedd.