NRK Meny
Normal

Telenor: – Vi er skuffet

Da Telenor kjøpte tomta på Fornebu i 1997, ble de lovet at en bane skulle stå klar da de flyttet inn i 2002. De venter fortsatt.

Telenors hovedkontor på Fornebu

UTEN BANE: Telenor har holdt til på Fornebu siden 2002 og har ventet på bane like lenge.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Vi er veldig utålmodige, sier pressetalsmann i Telenor Kai Rosenberg.

Kai Rosenberg

Kai Rosenberg i Telenor har fulgt prosessen med Fornebubanen og begynner å bli utålmodig.

Foto: Privat

Nyheten, som kom i dag, om at byggingen av T-bane til Fornebu først kan starte om tre år, og være ferdig om åtte eller ni år, er ikke noe de mottar med glede.

– De siste årene har vi stolt på politikernes lovnad om at banen skulle komme i 2021–2022. Så nå er vi selvsagt skuffet, sier Rosenberg.

Rundt 4000 Telenor-ansatte har arbeidsplassen sin på Fornebu. Tomta kjøpte de allerede i 1997.

– Da fikk vi klare garantier for at banen skulle være på plass innen vi flyttet inn i 2002. Fortsatt vet vi ikke når den kommer, sier Rosenberg.

Helt siden siste fly tok av og Fornebu, har det vært en forutsetning at det skulle legges skinnegående transport til området. Både automatbane og bybane er vurdert. Nå er både Oslo og Akershus enige om at metro er tingen – men prosessene tar tid.

Vurderer å bremse boligutbyggingen

Heller ikke politikerne i Bærum er fornøyde med at banen vil stå klar først nesten en generasjon etter at flyplassen ble lagt ned.

– Hvis banen først kommer i 2024 eller 2025 vil det ha gått nesten 30 år. Det er veldig lang tid, sier varaordfører i Bærum, Ole Kristian Udnes (H).

Nå vurderer de om de må bremse boligutbyggingen på Fornebu på grunn av forsinkelsen.

Ole Kristian Udnes foran Telenor på Fornebu

IKKE FORNØYD: Varaordfører i Bærum Ole Kristian Udnes, her foran Telenor på Fornebu, er ikke fornøyd med at Fornebubanen blir flere år forsinket.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Bane som forutsetning

Det er lagt opp til 6300 boliger på Fornebu. Til nå er det bygget rundt 2000 boliger. Trafikkanalyser viser at trafikksituasjonen kan bli veldig vanskelig når 4000 boliger er realisert. Da vil trafikken raskt korke seg fordi det kun finnes én transportåre inn og ut av Fornebu.

Kommunen vil derfor på kort sikt vurdere om de må bremse utbyggingen når de har nådd 4000 boliger. På lang sikt vil bane være en forutsetning for videre utbygging.

– Når det gjelder den videre utviklingen på Fornebu, er det en uttrykkelig forutsetning at vi ikke kan øke boligtallet på Fornebu uten at Fornebubanen er både vedtatt og fullstendig finansiert, sier Utnes.

– Ikke fullgod løsning

Telenor vil nå diskutere med de andre grunneierne på Fornebu om det er noe de kan gjøre for å få fart i arbeidet med banen.

– Det blir ikke en fullgod løsning på Fornebu før vi har en varig transportløsning, sier Rosenberg i Telenor.

– Tror du på at banen vil stå klar i 2024-2025?

– Vi velger nok en gang å stole på dette og er glad for at det nå har kommet på plass en utbyggingsorganisasjon som kan få fart i arbeidet, sier Rosenberg.