NRK Meny
Normal

Strømmer til Oslo-området

Drøyt 400 islendinger bosatte seg i Oslo og Akershus i fjor.

Island

MERKBART: Finanskrisen har satt spor hos befolkningen på Island. Her demonstrerer islendinger mot at de skal betale tilbake en gjeld som en islandsk bank har pådratt seg. Nå strømmer mange av dem til Norge.

Foto: Halldor Kollbeins / Scanpix

Dette er fire ganger så mange som normalt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I forbindelse med finanskrisen har mange bedrifter i hovedstadsområdet benyttet anledningen til å kapre høyt kvalifiserte arbeidstakere fra Island.

- Bedriftene er ute etter velkompetent arbeidskraft. Blant annet ingeniører, IT-spesialister og arkitekter. Det er også stor etterspørssel etter bygg- og anleggsarbeidere, og bussjåfører. I Oslo har det også vært stor etterspørsel etter førskolelærere, sier rådgiver i NAV Eures, Ragnhild Synstad.

Eksplosjon

NAV Eures er et samarbeid mellom EU/EØS-landene og Sveits. Samarbeidet skal fremme fri bevegelighet av arbeidskraft innenfor EU/EØS-området.

LES MER OM NAV EURES HER

- Det var en interesse som eksploderte etter finanskrisen. Da så norske arbeidsgivere muligheten til å hente inn kompetent arbeidskraft fra Island. Det var også mange forespørsler fra islendinger om å få jobbe i Norge, sier Synstad.

Normalt bosetter drøyt 300 islendinger seg i Norge hvert år, men i fjor steg tallet til 1600. En firedel av disse havnet i Oslo og Akershus.

HVA MENER DU OM SAKEN?