Stoltenberg griper inn

Statsministeren kalte i dag Arbeiderparti-ledelsen inn på teppet i ambassadesaken.

Den amerikanske ambassaden
Foto: Arkitekttegning: Runar Kolnes/Spor arkitekter

Både statsministeren og Utenriksdepartmentet har engasjert seg for å hindre en omkamp om plasseringen av USAs ambassade i Husebyskogen.

Tirsdag kveld behandlet styret i Oslo Arbeiderparti et forslag om å oppheve det dramatiske vedtaket fra desember 2005 og omregulere Husebyskogen tilbake til friområde.

Stoltenberg skal ha presset for å droppe omkampen

Jens Stoltenberg
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Statsminister Jens Stoltenberg kalte i dag ledelsen i Oslo Arbeiderparti inn på teppet.

Her skal Stoltenberg ha forsøkt å presse Oslo-partiet til å droppe en omkamp om USAs ambassade på Huseby.

I 2005 vedtok bystyret å flytte ambassaden fra sentrum til Huseby, men tirsdag denne uken bestemte styret i Oslo Arbeiderparti å jobbe for å oppheve dette flyttevedtaket.

Kan bli for sent med omkamp

Blant partiene i bystyret er det flertall for å omregulere Husebyskogen tilbake til et friområde. NRK Østlandssendingen meldte torsdag om at SVs nøling i saken kan stanse hele omkampen .

USA på sin side har bedt fylkesmannen sørge for at byggetillatelse for en Husebyambassade blir gitt så fort som mulig.

Og dersom ambassaden får byggetillatelse, er det for sent for Oslo-politikerne å gjøre om Huseby-vedtaket.

UD ber Oslo AP droppe omkampen

Det har vært SMS- kontakt mellom UDs politiske ledelse og ledelsen i Oslo arbeiderparti der UD ber om at lokalpartiet dropper en omkamp.

Den nye amerikanske ambassaden

Her er det planlagt at den amerikanske ambassaden skal ligge.

Foto: Arkitekttegning: Runar Kolnes/Spor arkitekter

Ambassademotstanderne blant politikere og beboere i området krever nå at SV må kjappe seg og sørge for at det blir omkamp. Det kom fram under et folkemøte i Husebyskogen i går.

- Forventer respekt for demokratiske spilleregler

SVs gruppeleder, Knut Even Lindsjørn, sier partiet fortsatt er imot byggingen av ambassaden, men trenger tid for å bestemme om de vil støtte en omkamp.

- Det viktigste er jo at vi sikrer at bystyret får vurdert konsekvensene av at fylkesmannen, eventuelt, gir klagen fra den amerikanske ambassaden medhold. Det er det viktigste. Vi skal sørge for at det er tid nok til å få tatt en beslutning.

- Jeg forventer at partiene her har respekt for demokratiske spilleregler, også i SV og andre partier, det er ikke slik at SV hopper hver gang Bøhler sier hopp, forklarer Lindsjørn.

- Må ikke glippe ut av bystyrets hender

- Vi kommer til å ha en diskusjon på dette i arbeidsutvalget for byutviklingskomiteen på mandag. Det som er avgjørende er jo at de folkevalgte organene nå får kontroll over prosessen slik at det ikke er noen fare for at saken glipper ut av bystyrets hender, sier Ola Elvestuen (V).

Elvestuen sier han må ha kontakt med de andre partiene som er imot at det skal kunne bygges ambassade i Husebyskogen for å diskutere med dem i et møte for å sette bygge- og deleforbud på dagsordenen.

Ønsker ikke å ha noen rolle

Utenriksdepartementet har tidligere sagt at de ikke har noen rolle å spille i behandlingen av USA-ambassadens byggesak på Huseby, det skriver UD i et brev til Aksjon Vern Husebyskogen datert 11. juni.

Til tross for dette, har den politiske ledelsen i ettertid engasjert seg for å hindre en omkamp om plasseringen.