NRK Meny
Normal

Skuffende dag for kirkeasylanter i Ski

Fredag tapte to asylbarn kampen i Høyesterett om å få bli i Norge. En knusende dom også for søsknene Nimra, Farah og Salman som lever i kirkeasyl i Ski.

Kirkeasylantene Salman og Fara

Farah (13) og Salman (15) fikk besøk av støttegruppen for asylbarna i Ski etter at Høyesteretts avgjørelse ble kjent fredag.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Nå frykter de tre søsknene samme behandling.

– Jeg har tenkt mye på hva avgjørelsen kom til å bli. Vi hadde håpet på det beste, men så fikk vi det verste. Jeg er veldig skuffet, sier 15 år gamle Salman til NRK.

Norsk organisasjon for asylsøkere hadde håpet å få drahjelp fra en positiv dom i Høyesterett. Men de mener at alt håp ikke er ute for den lille familien i Ski.

Jon Ole Martinsen

John Ole Martinsen er rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– I den saken er det så sterke barnefaglige uttalelser som forvaltningen må holde seg til. Avgjørelsen gjør det ikke vanskeligere for familien, men vi får heller ingen drahjelp, sier John Ole Martinsen, rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere.

– Veldig skuffende

Høyesterett vedtok med et stort flertall fredag å opprettholde vedtakene om utvisning av Verona Delic (10) og Mahdi Shabazi (9). Dermed sendes Mahdi til Iran, mens Verona må forbli i Bosnia.

I dommen fra Høyesterett heter det at Utlendingsnemda (UNE) har vurdert hensynet til barnets beste på en forsvarlig måte.

Hensynet til barnets beste skal vurderes opp mot innvandringsregulerende hensyn slik regjeringen har beskrevet i stortingsmelding «barn på flukt». Barns beste skal veie tungt, men ikke trumfe alt, fastslår Høyesterett.

Avgjørelsen i denne saken er svært prinsipielt viktig for lignende saker som skal opp i rettssystemet.

– Dette er veldig skuffende, og vil ha store konsekvenser for alle de andre asylbarna. Høyesterett har gitt klar beskjed, sier Delic-familiens advokat Håkon Bodahl-Johansen til NRK.

– Dette blir en trist jul

NRK besøker de tre søsknene Nimra (8), Farah (13) og Salman (15). De har alle levd i kirkeasyl på Betel i Ski i tre år.

– Vi har veldig lite plass og sover veldig tett. Man får ikke noe privatliv. Vi har ikke noe eget rom, men enkle sovesofaer, sier Salman.

De har fulgt saken i Høyesterett tett.

– Jeg har tenkt mye på hva avgjørelsen kom til å bli. Vi hadde håpet på det beste, men så fikk vi det verste. Jeg er veldig skuffet.

Støttegruppa har fredag besøkt de tre søsknene.

– De oppmuntrer oss veldig, og det hjelper når dagene er tøffe.

Se video: Skuffende dag for kirkeasylanter i Ski

Fredag tapte to asylbarn kampen i Høyesterett om å få bli i Norge. En knusende dom også for søskene Nimra, Farah og Salman som lever i kirkeasyl i Ski.

Skuffende dag for kirkeasylanter

Søsknene sendte begjæring om omgjøring av vedtaket om avslag i november. Det har de fått avslag på. Dermed ble det avgjort at de skulle vente på dommen før de gjorde noe mer med sine egne saker.

– Før var julen veldig gøy. Etter avslaget i Høyesterett og den negative dommen kommer dette til å bli en veldig trist jul.

Den 15 år gamle gutten sier han ikke ønsker å reise tilbake til Pakistan.

– Jeg kan hverken skrive eller lese pakistansk. Da jeg gikk på skolen i Pakistan ble jeg mobbet for å være kristen. Det var veldig tunge dager, og jeg hadde ikke lyst til å gå på skolen. Jeg ville ikke leve, avslutter Salman.

Trude Nilsen en av to ledere i støttegruppa

Trude Nilsen støttegruppen for asylbarna i Ski er veldig skuffet og overrasket.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Vil bare ha norsk mat

Trude Nilsen støttegruppen for asylbarna i Ski er veldig skuffet og overrasket.

– Jeg synes ikke barn skal leve i en slik situasjon år etter år. Nå er det nok, sier Nilsen til NRK.

– Den yngste jenta er nå åtte år, og kjenner ikke til noen annet. Man kan ikke sende tilbake barn som ikke vet noe annet enn å være norsk. Hun vil bare ha norsk mat, og kan heller ikke snakke urdu.

Hun opplyser at de nå vurderer å gå rettens vei for at de skal få bli i landet.

– Vi hadde virkelig et stort håp. Jeg kjenner veien videre blir tung, men de har vært for lenge i Norge til at vi kan gi oss.

Fredag ettermiddag ble det kjent at Familiene til Verona Delic (10) og Mahdi Shabazi (10) anker utvisningssakene sine til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.