Rom-leiren utgjør ingen helserisiko

Teltleiren utenfor Sofienberg kirke er ikke helsefarlig. Det er smittevernoverlegens konklusjon etter besøket onsdag formiddag.

Befaring i teltleiren

Fra venstre: smittvernoverlege Tore W. Steen, kommuneoverlege Kari Slettnes og bydelsoverlege for Sagene Henning Mørland, sammen med representanter fra teltleiren.

Foto: Emilie Hellberg / NRK

Etter 30 minutter hadde kommuneoverlegen, smittevernoverlegen i Oslo og bydelsoverlegen for Sagene sett nok. Etter et møte seg i mellom på Rådhuset var saken klar; teltleiren utenfor Sofienberg er ikke smittefarlig og utgjør ingen helserisiko for nærmiljøet.

Les også:

Onsdag formiddag sjekket de helseforholdene i teltleiren. De ble vist rundt i området av representanter fra leiren. Beboerne måtte svare på spørsmål om hvordan de bodde, og hvor de gikk for for å få rent vann.

Målet med besøket var å kartlegge de hygeniske forholdene.

– Vi har sett på toalettforholdene, tilgangen på rent vann og hvordan de håndterer søppel, sier smittevernoverlege Tore W. Steen.

Romfolkets teltleir utenfor Sofienberg kirke

Rundt 150 personer har bodd i området siden mandag.

Foto: Marianne Holden/NRK

Usikker framtid

Tidligere på dagen hadde Kirken, bydelsrepresentanter, Frelsesarmeen og Bymisjonen møte med representanter fra teltleiren for å drøfte situasjonen utenfor Sofienberg kirke.

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, beskriver møte som en god og ryddig samtale.

– Kirken forholder seg til hvordan kommunen vil løse dette. Vi håper at romfolket vil flytte frivillig. Teltleiren er noe vi har gitt tillatelse til i en kort periode, sier Wright.