NRK Meny
Normal

Politiets sikkerhetsråd til kommunen: «Bruk biltjenesten»

Oslopolitiet sier de har rådet kommuneledelsen til å bruke tjenestebilene som et sikkerhetstiltak, både privat og offentlig.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap)

FORSVARER JOHANSEN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) får kritikk for å ha brukt kommunens bilordning for å bli kjørt til jobb. Nå får han støtte fra tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) har flere ganger i uken brukt en luksuriøs Audi A8 med sjåfør for å bli kjørt til jobb, selv om regelverket tillater kun kjøring i forbindelse med representasjon, skriver VG.

Politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo-politiet

Politiinspektør Johan Fredriksen.

Foto: Oslo politidistrikt

Nå forsvarer Oslo-politiet bruken av tjenestebilen, og bekrefter at de har gitt råd om å unngnå offentlig transport og bruke biltjenesten for å ivareta sikkerheten til kommunens ledelse.

– Dette er en anbefaling vi også har gitt til den tidligere ledelsen i Oslo kommune etter at de mottok trusler som førte til en stor usikkerhet både offentlig og privat, sier politiinspektør Johan Fredriksen til NRK.

– Det er noe av grunnen til at biltjenesten har blitt som den er i dag.

Ble hentet hjemme

Etter det VG erfarer skal kjøringen fra egen bolig ha skutt i været etter at Raymond Johansen ble byrådsleder. Gjennom vinteren skal han ha blitt hentet hjemme og kjørt til rådhuset mellom to til fire ganger de fleste ukene.

Da ordningen ble opprettet under det borgerlige byrådet i 2012, ble det laget et regelverk som slår fast at kjøring til hjemmet ikke skulle være en del av det faste kjøreoppdraget, skriver VG:

«Transport til og fra egen bolig tillates bare når dette skjer i direkte forbindelse med representasjonsoppdrag i rådhuset, samt arrangementer, møter eller andre tjenstlige oppdrag utenfor rådhuset», heter det.

Johansen sier han ikke kjente til kjøreinstruksen.

– Min bruk av biltjenesten har vært basert på en etablert praksis fra forrige politiske ledelse, som da heller ikke kan ha praktisert dette regelverket. Jeg har fulgt den veiledning jeg har fått fra min administrasjon og de råd jeg har fått fra politiet, skriver Johansen.

Politiet bekrefter at de råder ledelsen til å bruke biltjenesten også privat om det er behov for det.

– Er en person truet er man ikke det bare i jobbsituasjon, men vi legger oss ikke opp i hvilke interne regler som gjelder for bilbruk i Oslo kommune, sier Fredriksen.

Tar en gjennomgang av bilbruken

Stian Berger Røsland

Tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland (Ap).

Foto: Olav Juven / NRK

Etter massiv kritikk for bruken av bilordningen varslet byrådslederen i helgen en full gjennomgang av saken.

Tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland (H) brukte selv biltjenesten én til to ganger i uken, mer etter praktiske begrunnelser enn regelverket opplyser han til NRK.

– Jeg opplevde biltjenesten som en trygg og praktisk måte å få gjort jobben som byrådsleder. Jeg mener det var fornuftig å innføre den og det vil være klokt å videreføre den, sier Røsland.

– Jeg synes ikke det er grunn til å kritisere Johansen for å benytte denne tjenesten.