Normal

– Jeg kjøpte ikke pistol for å drepe noen

OSLO TINGRETT (NRK): 61-åringen som er tiltalt etter skytingen på NAV på Tøyen i 2012 nekter straffskyld for trusler, skyting og frihetsberøvelse.

Skyting på NAV-kontor på Tøyen

Store politistyrker rykket fort ut til NAV-kontoret på Tøyen og sperret av området for publikum.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Etter å ha blitt fortalt at han ikke ville få utbetalt så mye penger som han ønsket fra NAV, avfyrte mannen ifølge tiltalen et skudd i taket med en skarpladd pistol. Deretter skal han ha rettet pistolen mot tre NAV-ansatte og en vekter.

– Vi ser veldig alvorlig på denne saken. Den gjelder trusler ved bruk av skytevåpen på et NAV-kontor og direkte trusler mot ansatte og med publikum til stede, sier aktor Kathrine Tonstad.

LES: Mann skjøt inne på NAV-kontor

Marion Haaland

Forsvarer Marion Haaland

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

aktor

Aktor Kathrine Tonstad

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK
Da rettsaken startet i Oslo tingrett i dag nektet mannen for dette og for frihetsberøvelsen han er tilalt for. Han erkjente straffskyld for punktene i tiltalen som gjelder å ha hatt skytevåpen uten tillatelse og båret det på offentlig sted.

– Han har erkjent at han hadde med pistol. Han har også erkjent at han har skutt opp i taket, men han nekter straffskyld for skytingen på grunn av lovbestemmelsen, sier mannens forsvarer Marion Haaland.

– Skjøt for å stoppe kranglingen

– Han tok en pistol ut av lomma på jakken og afyrte et skudd i taket i publikumsmottaket. Flere ansatte og NAV-brukere var i lokalet, sier aktor Kathrine Tonstad.

Tiltalte forteller i retten at han hadde blitt truet av en mann og hadde derfor med seg pistol da han kom til NAV 1. juni i 2012. Pistolen hadde han kjøpt på gata for 500 kroner.

– Hva tenkte du da du skjøt i taket? spør aktor

– De hadde ingen grunnlag for å krangle med meg, sier tiltalte.

– Du ville stoppe kranglingen?

– Ja.

– Holdt fingeren på avtrekkeren

Ifølge tiltalen tvang mannen med seg en av de ansatte inn på et kontor og låste døren. Med pistolen rettet mot seg måtte den ansatte finne den tiltaltes sak i datasystemet.

Tiltalte er uenig i store deler av tiltalen og sier «nei» med lav stemme flere ganger midt i aktors innledningsforedrag. Han reagerer flere ganger på fremstillingen til aktor og sier «løgn».

– Han sa flere ganger at han ville skyte mannen om politiet kom til stedet. Han holdt fingeren på avtrekkeren, sier aktor.

Dette benekter 61-åringen. Under utspørringen av tiltalte spør aktor om tiltalte tenkte på om den NAV-ansatte kunne oppfattet ham som truende.

– Han skulle vært hyggelig. Han truet meg, ikke jeg ham, svarer tiltalte.

LES OGSÅ: NAV-ansatt skremt på jobben

Hevder han ikke pekte på noen med pistolen

– Jeg skremte ikke noen med pistolen, sier tiltalte.

– Du mener du ikke pekte på noen? spør dommeren

– Ja.

– Så du har ikke rettet den mot noen?

– Nei, nei, nei, svarer tiltalte.

Dommeren spør om mannen han er tiltalt for å ha truet med seg inn på et kontor.

– Rettet du pistolen mot ham?

– Nei nei nei, jeg bare spurte om pengene jeg skulle fått den dagen, sier tiltalte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rettssak etter skyting på NAV Tøyen

Aktor Kathrine Tonstad og to av dommerne i Oslo tingrett.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Kranglet med NAV-ansatt

– Jeg la merke til en mann som kranglet med en NAV-ansatt. Securitas var tilkalt og de skulle til å kaste mannen ut, fortalte et øyenvitne til NRK. Kort tid etter skal mannen ha avfyrt skudd i taket.

LES OGSÅ: Knivstukket NAV-ansatt døde

LES OGSÅ: – Sikkerheten til NAV-ansatte er for dårlig

Tidligere i år skrev NRK at NAV opplever at etaten ikke får vite om potensielt farlige brukere og hvilken historikk de bærer på – selv om andre offentlige etater sitter på informasjonen.

LES: NAV frykter de ikke får vite om farlige personer

Mannen som møter i Oslo tingrett i dag ble pågrepet av politiet i en væpnet aksjon på NAV-kontoret på Tøyensenteret sommeren 2012. Ingen personer ble fysisk skadet.

Video Mann skjøt på NAV-kontor

SE VIDEO: Mannen ble pågrepet etter en væpnet politiaksjon.