Hopp til innhold

Alle bærumselever kan få nettbrett

– Bruk av nettbrett er framtiden, mener skolesjefen i Bærum. Særlig styrker de guttenes motivasjon for å lære, viser pilotprosjekt ved 15 skoler.

Elever og lærer med iPad på Vøyenenga skole

BRETT ER BRA: Tiendeklassingene Fredrik Nærup og Mats Lukas Fromreide liker nettbrettene de får bruke på skolen. Lærer Henriette Ibsen sier mange gutter har fått ny motivasjon.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– iPad er mye mer spennende enn skrivebok og blyant, sier tiendeklassingen Fredrik Nærup med et smil.

15-åringen, som går på Vøyenenga skole, er en av 6 000 bærumselever som har fått nettbrett til bruk på skolen og hjemme. Også Mats Lukas Fromreide er glad for det elektroniske verktøyet de har fått gratis gjennom pilotprosjektet Digital skolehverdag.

– I nettbrettet har vi jo alt vi trenger. Absolutt alt, sier han anerkjennende.

– Vi har masse forskjellige apper. En som heter «pages» gjør at vi kan gjøre hjemmearbeid. Vi har en garasjeband-app som vi bruker i musikken. Bøker er overflødig, mener guttene.

Motiverer guttene

Utprøvingen av nettbrettene i Bærum startet ved fem skoler i 2015 og ble utvidet med ti nye skoler i høst. Henriette Ibsen, som underviser i norsk på Vøyenenga skole, har merket forskjell på mange gutter etter at nettbrettene kom.

– Guttene hever seg. De skriver mer nå som de har fått tastatur. De synes det er mer spennende og morsomt, og de ønsker mer utfordringer enn de gjorde tidligere, sier læreren fornøyd.

At nettbrettene inspirerer og motiverer guttene er en av effektene som også Bærums skolesjef trekker fram som veldig gledelig.

Elever bruker ipad

Mye av skolearbeidet kan utføres på nettbrettene og bøkene er nærmest overflødig.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Tilpasset opplæring – lettere

skoleledere i Bærum priser nettbrettet

Nettbrettet har en plass i skolen, mener leder for Hovedutvalg for barn og unge, Anne Lene Hojem (t.v.) Skolesjef Siv Herikstad er fornøyd med erfaringene etter at 6.000 elever har testet dem.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Selv om pilotprosjektet ikke er ferdig evaluert, har Bærum høstet en del gode erfaringer etter ett års drift. Funnene skal nå presenteres på en konferanse i hjemkommunen.

– Vi mener nettbrettene gjør det lettere å gi tilpasset opplæring, spesialundervisning og språkundervisning til minoritetsspråklige, sier Siv Herikstad.

Hun mener også utdeling av gratis nettbrett til grunnskoleelevene bidrar til sosial utjevning og inkludering ettersom alle får tilgang til samme læremidler, uansett bakgrunn.

Mener alle må få

Bare 6 000 av Bærums 16 000 skoleelever har fått ta del i utprøvingen av nettbrettene. Men de gode erfaringene som kommunen har gjort seg, kan bane vei for nettbrett i alle skolesekker. Leder av hovedutvalg for barn og unge, Anne Lene Hojem, sier politikerne skal ta stilling til dette til våren.

– Jeg kan ikke garantere at hele kommunestyret vil ha nettbrett ved alle skoler, men jeg sier ja, sier Høyre-politikeren.

– Ikke så dyrt

Bærum kommune har beregnet at det vil koste drøyt 6 millioner kroner i året å utstyre alle elever og lærere med hvert sitt nettbrett. Erfaringene er at det er mye billigere med nettbrett enn datamaskiner.

– Vårt regnestykke er at det går fire nettbrett på en pc, sier skolesjefen.

– Kan nettbrett helt erstatte datamaskiner?

– Vi har søkt om å få eksamen tilpasset nettbrett. Der venter vi på svar fra Utdanningsdirektoratet. Nasjonale prøver er tilpasset, og det er vi fornøyd med, sier skolesjef Siv Herikstad.