NRK Meny
Normal

Muslimsk kvinne ble spyttet på i matbutikk

En mann er tiltalt for å ha spyttet på og hånet en muslimsk kvinne. «Alle muslimer bør slaktes», skal 56-åringen ha uttalt til kvinnen. Nå må han møte i retten.

Tinghuset mandag morgen

NEKTER STRAFFSKYLD: Mannen sier han ikke spyttet på kvinnen med vilje, men erkjenner at han spyttet på en måte som traff kvinnen på armen. I dag sitter han på tiltalebenken i Oslo tingrett.

Foto: Hanne B. Roald / NRK

Dette er den første saken fra den nyopprettede Hatkrim-gruppen ved Manglerud politistasjon, som skal føres for retten. Rettssaken begynner i Oslo tingrett i dag.

Politiadvokat Oda Karterud

KAN RAMME FLERE: Politiadvokat Oda Karterud mener at også den muslimske befolkningen kan bli påvirket av slike saker.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Hendelsen fant sted i en matbutikk i fjor og mannen skal blant annet ha sagt til kvinnen at «alle muslimer bør slaktes» og at han «hater alle muslimer».

– Hun var i en butikk og ble kontaktet av tiltalte som skal ha spyttet på henne og fremsatt uttalelsene som gikk på religionen hennes, sier aktor i saken, politiadvokat Oda Karterud.

Politiadvokat Karterud sier at politiet ser alvorlig på slike saker fordi den rammer flere enn kun den fornærmede.

Nekter straffskyld

Den 56 år gamle mannen, som er tiltalt for å ha hånet kvinnen på grunn av religionen hennes, er også tiltalt for plagsom og hensynsløs oppførsel mot kvinnen.

Mannens forsvarer, Øivind Østberg, sier at hans klient ikke mente å spytte på kvinnen.

– Han nekter straffskyld. Han erkjenner å ha spyttet på en måte som traff kvinnen på armen, og det er han veldig lei for. Han sier at han ikke gjorde det med vilje, sier Østberg.

Han mener at begge uttalelsene til klienten hans er kritikkverdige, men ikke straffbare.

– Dette er nærmest mumling altså, det er ikke noe han har stått og ropt ut. Det fremstår som sagt i frustrasjon eller ubetenksomhet i verste fall, sier Østberg.

Muslimske kvinner hetses mest

Mehtab Afsar

TOPPEN AV ISFJELLET: Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar mener at muslimer ofte opplever hets.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, mener at muslimer ofte opplever at de blir utsatt for hets på grunn av religionen sin.

– Vi har mottatt flere slike henvendelser fra muslimer som har opplevd å bli hetset og spyttet på, spesielt kvinner som går med hijab opplever hets fordi de er muslimer. Dette er bare toppen av isfjellet. At en sak nå kommer til retten, var på høy tid, sier Afsar.

56-åringen skal på sosiale medier også ha støttet den islamfiendtlige gruppen Pegida, skriver VG.

Mannens forsvarer vil ikke kommentere klientens politiske synspunkter ovenfor NRK.