NRK Meny
Normal

Møtte ikke i retten

Terrortiltalte Arfhan Bhatti møtte ikke i Oslo tingrett i dag.

Bhatti entrer retten
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Trettiåringen protesterer mot transportrutinene til og fra retten. I går måtte han vente til langt utpå kvelden før han ble transportert tilbake til fengselet. Rettsforhandlinglene fortsetter i dag - uten Bhatti tilstede.

Se video: Bhatti møtte ikke i retten

Ble sittende i fem timer

- Han fikk verken mat eller lov til å kontakte advokaten sin, sa Bhattis forsvarer, advokat John Christian Elden.

Ifølge Bhattis forsvarer er det Bhattis helse som gjør at han ikke stiller i retten i dag.

- Det har med helsetilstanden å gjøre. Ved en feil ble han sittende på glattcelle i tinghuset fra rettsmøtet sluttet til i 20-tiden. Han kom tilbake til Ullersmo hvor matserveringen var avsluttet. Dette gjør at han ikke er i form til å møte i retten i dag, sier John Christian Elden.

Både Bhatti og den medtiltalte 28-åringen ble sittende i rundt fem timer i tinghuset. Årsaken var det store sikkerhetsoppbudet knyttet til fengslingsmøtet for tre siktede i sigøynersaken i Oslo.

- Ikke behov for Bhatti i retten

Ifølge Elden beklager politiet at Bhatti ble sittende så lenge i tingretten i går kveld.

- Det skaper ingen problemer for avviklingen i retten at Bhatti ikke kommer, sier Elden.

Tingrettsdommer Kim Heger kom fram til at det uansett ikke var behov for Bhattis tilstedeværelse i retten onsdag, i og med at han har avgitt forklaring.

Mesteparten av rettsdagen kommer til å gå med til avspilling av avlyttede telefonsamtaler og materiale fra romavlyttingen av Bhatti samt framlegging av elektronisk kommunikasjon.

Detaljert kunnskap om vakthold

Bhatti og en norsk 28-åring er tiltalt for å ha planlagt terror-angrep mot den amerikanske og Israelske ambasaden, og synagogen i Oslo.

I går kom det fram at Bhatti hadde detaljerte kunnskaper om vaktholdet rundt synagogen, etter at den mye omtalte "terror-samtalen" ble spilt av i retten.

Les:

Detaljerte kunnskaper om vakthold

Hadde våpen- og panservernmanualer

«Terror-samtale» avspilt

Forsøkte å få tak i tunge våpen