Mann bortført i BMW på Holmlia: Anker dommer for trusler og vold

Fire menn og en kvinne er dømt for å ha bortført en mann og utsatt ham for grov vold på Holmlia i Oslo høsten 2015. Alle de tiltalte anker dommen.

Svart BMW bortføringssak

BORTFØRT: Mannen i 40-årene skal ha blitt bortført i denne BMW-en på Holmlia i september 2015. Ifølge vitner ble mannen slått i hodet med et jernrør i forkant av bortføringen.

Foto: POLITIET / NTB scanpix

En 21 år gammel mann er dømt til fem år og én måned i fengsel for grov legemsbeskadigelse, frihetsberøvelse og trusler. Straffeutmålingen for de fem tiltalte i saken spenner fra fem år til fem år og ti måneder, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Saken ble bredt omtalt i nyhetsmediene høsten 2015, da en mann ble utsatt for spark og slag mot hodet og kroppen med jernrør, balltre og murstein før han ble fraktet bort fra åstedet i Liakollveien sør i Oslo.

Han var tilsynelatende sporløst forsvunnet i to døgn, før han dukket opp i et skogholt ved Mortensrud. Ifølge politiet hadde mannen selv klart å rømme.

Truet med pistol

Da han kom til rette, var det tydelig at han under fangenskap var utsatt for ytterligere grov vold. Samtidig var det en gåte for politiet hvor han hadde befunnet seg mens han var borte.

Mannen var selv lite samarbeidsvillig i avhør med politiet. I retten kom det fram at han hadde blitt brakt til leiligheten til en av de tiltalte i Prinsdal sør i Oslo. Ved ankomst skal den fornærmede mannen ha blitt truet med en pistol av den eldste av mennene, en 30-åring.

Mannen skal fått beskjed om at han skulle «holde kjeft og ikke røre seg, ellers kom han til å bli skutt», ifølge dommen.

Bakmannsapparat

De øvrige fire tiltalte – tre menn og en kvinne – er domfelt for de samme forholdene, og må sammen med 21-åringen betale fornærmede 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Flere av de domfelte er etter det NRK kjenner til tilknyttet et kriminelt miljø i Oslo. I dommen kommer det også frem at motivet for bortføringen var et angivelig tyveri fra fra leiligheten til den domfelte kvinnen i saken.

Dette førte til at offeret i saken, en mann kvinnen tidligere hadde hatt kontakt med, ble kontaktet. Mannen ble etter hvert holdt ansvarlig for tapet, og det som i dommen beskrives som et «bakmannsapparat» ville at mannen skulle dekke de angivelig frastjålne verdiene.

Den tiltalte kvinnen har forklart i retten at dette apparatet bestod av «flere enn 50 personer».

Gjør åstedsundersøkelser

Mannen i 40-årene ble bortført fra en adresse på Holmlia i september i 2015.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

Anket på stedet

I dommen heter det i at det i utgangspunktet ble holdt flere møter med offeret i saken. Etter at bakmennene og kvinnen i saken ikke kom noen vei med vanlige konfrontasjoner, ble nettverket enige om å gå «hardere til verks».

Deretter ble de øvrige mennene i saken engasjert i oppdraget med å presse offeret i saken. Ifølge dommen fikk de fem som nå er domfelt alle tildelt egne oppgaver i forkant av utpressingen.

Advokatene Øyvind Bratlien, Bjørn Arild Langenes, Trygve Staff tre av mennene i saken, som er mellom 21 og 25 år gamle. De opplyser at deres klienter kommer til å anke dommen.

Det samme sier advokat Sigurd Klomsæt, som represnterer den tiltalte kvinnen i slutten av 30-årene.

Jon Anders Hasle representerer den 30 år gamle mannen. Hasle sier at han ikke har diskutert dommen inngående med sin klient, men sier han forventer at mannen også vil anke.