Krangler om eiendomsskatt: – Båten min er billigere enn Jens sin

Geir Lippestad mener Fabian Stang bare tenker på seg selv og andre ressurssterke Oslo-borgere når han sier nei til eiendomsskatt. Stang parerer med å sammenligne båtpriser.

Fabian Stang i trebåt

Ordfører Fabian Stang har kjøpt en gammel trebåt av merket Chris-Craft. Her er han avbildet i forbindelse med en VG-sak tidligere i sommer.

Foto: Solstad, Fredrik / VG

Valglogo

– Jeg får det bra i Oslo uansett hvem som vinner valget, men jeg tenker faktisk på flere enn meg selv, sier Lippestad til NRK.

I en kronikk i VG denne uken skriver han at Fabian Stang styrer Oslo for seg selv og sine likemenn: «Middelaldrende heldige gubber, som har det vi trenger».

Gjerne de med båt.

– Oslo er fantastisk, og vi har det fantastisk godt. Men forutsetningen er at vi er like heldige som det Fabian og jeg er. Det er mange som ikke har det som oss, sier Lippestad, som møtte Oslo-ordføreren til en intens debatt i Ukeslutt lørdag.

– Billigere den Jens fikk

Stang mener på sin side det er mulig å gjøre mye for dem som trenger det mest, uten å innføre eiendomsskatt.

– Og båten min er billigere enn den Stoltenberg fikk av Arbeiderpartiet, bare for å ha sagt det, sier Stang.

Stang sikter til at det i 2011 ble kjent at tidligere AP-leder Jens Stoltenberg i 2009 fikk en båt i 50-årsgave fra Ap og LO. Stang har på sin side brukt sommervalgkampen til å posere i en trebåt av merket Chris-Craft.

Artikkelen fortsetter.

Fabian Stang og Geir Lippestad

Ikke la deg lure av de brede smilene. Geir Lippestad (t.v.) og Fabian Stang er helt uenige når det gjelder eiendomsskatt.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Ferdigmat på døren

Lippestad, som for øvrig ikke legger skjup på at han også er båtentusiast, mener Stang og Høyre særlig glemmer de eldre og pleietrengende i hovedstaden.

Det har også Lippestad og familien fått merke, forteller bystyrekandidaten for Oslo Arbeiderparti. Lippestads mor ble dement, og gikk bort i fjor høst.

Jens Stoltenberg retter på brillene

Tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg havnet i hardt vær i 2011, etter å ha fått en båt i gave av Arbeiderpartiet.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

– Hun ble så syk at hun var dehydrert og utmagret før hun fikk plass på et sykehjem. Det hjelper ikke å få en boks med ferdigmat på døren, når ikke hjemmehjelpen har tid til å se om hun greier å åpne boksen, sier Lippestad.

Han peker også på at 1300 barn står i barnehagekø i Oslo, og mener det er for mange som ikke har rett på barnehageplass. Han tror ikke effektivisering er løsningen på noen av problemene.

– Nå får hjemmesykepleierne to minutter til å dryppe øynene til eldre. Skal dette være ett minutt i fremtiden, spør Lippestad retorisk.

– Trenger ikke mer penger

Stang avviser blankt eiendomsskatt, fordi Oslo kommune allerede har nok å rutte med. I en ny kronikk i VG svarer Stang at det viktigste er å bruke pengene man har på en bedre måte.

– Det er alltid et ønske om mer penger. Jeg skulle gjerne hatt verdensbanken til disposisjon, og bare brukt det på Oslo. Men vi skylder skattebetalerne å forvalte de 30 milliardene vi allerede har på en bedre måte, før vi henter inn mer skatt.

Han har overhodet ingen tro på at Arbeiderpartiet vil være fornøyde med en «moderat eiendomsskatt».

– Når politikere først får tilgang på en kran, setter på litt vann, og vet at de kan skru på den slik at det kommer mer, gjør de det. Arbeiderpartiet kommer til å gjøre det for fullt om de får makten, fnyser Stang.

Stang avviser at det er snakk om en «stoppeklokkediskusjon». Han mener det er mye å hente på mer effektiv administrasjon, særlig innen eldreomsorgen.

– Arbeiderpartiet sier at de må ha to prosent mer i inntekter om de skal overta butikken, i stedet for å si at de skal klare å drive fem prosent bedre. Det siste er vår ambisjon, sier Stang.