NRK Meny
Normal

Kollen kan bli skrekkeksempel

Professorer ved universitet og høgskoler sier at Holmenkoll-prosjektet kan bli et eksempel for hvordan man ikke skal drive prosjektledelse.

Byggingen av Holmenkollen går sakte men sikkert framover
Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Mandag denne uken ble det kjent at budsjettet på Holmenkollen har sprukket nok en gang - nå med 600 millioner kroner. Budsjettet var opprinnelig satt til 900 millioner, men det ble økt til 1,2 milliarder rett før jul. Med den siste kostnadssprekken ligger prosjektet an til en prislapp på 1,8 milliarder.

Wiig Bryn

Ansvarlig byråd Anette Wiig Bryn gikk av da kostnadssprekken ble kjent.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Like etter at skandalen ble kjent, trakk idrettsbyråd Anette Wiig Bryn seg .

- Viktig å lære av

Asbjørn Rolstadås er professor ved NTNU i Trondheim, han utelukker ikke at Holmenkollen kan bli et eksempel i hans undervisning.

- Jeg tror at det kan bli et eksempel vi kan bruke i undervisning. Jeg vil ikke kalle det skrekkeksempel uten videre, men det er åpenbart at prosjektet har en økonomisk sprekk som er ganske stort. Jeg tror at det er viktig å lære av prosjekter som ikke har gått som de skal. På denne måten kan vi bringe fagområdet videre framover og unngå liknende fallgruver, sier han.

Konsulentrapporten fra Metier feller en knusende dom over byggingen av nye Holmenkollen . Anlegget står kanskje ferdig til prøve-VM på ski i mars neste år, men det må stå ferdig til selve VM-arrangementet i 2011.

Les også: Frykter ikke for VM i 2011

- For dårlig planlegging

Holmenkollen

Vinneren av arkitektkonkurransen.

Kommunens fokus har hele tiden vært å kutte kostnader, men det har hatt motsatt virkning og gjort prosjektet stadig dyrere. På toppen av alt så fikk ikke kommunen før i sommer en egen byggekomité. Dette til tross for at det er byggekomiteen som i slike prosjekter skal passe på at utgiftene ikke løper løpsk.

Asbjørn Rolstadås ved NTNU har om lag 30 års erfaring fra utdanning og forskning i prosjektledelse. Tidligere har han blant annet brukt Rikshospitalet som et eksempel i undervisningen sin. Ofte er det planleggingen på forhånd som ikke er god nok.

- Ser du på tidligere prosjekter, er det ofte planleggingen på forhånd som ikke er god nok, men det kan også være uforutsette hendelser, organisatoriske løsninger som ikke er gode nok eller manglende kvalitetssikring. Det kan være mange forskjellige forklaringer, sier han.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Blir dobbelt så dyr

Video nsps_upload_2009_8_18_9_16_31_2449.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.