Dette frykter VM-arrangøren

Arrangøren av ski-VM frykter tribunehavari og t-banekollaps. Det røper et arbeidsdokument NRK har fått tilgang til.

Holmenkollen - sikkerhet

Tribunekollaps og T-baneproblemer er blant tingene arrangørene av ski-VM frykter.

Åsne Havnelid

Administrerende direktør i ski-VM 2011, Åsne Havnelid.

Om drøyt to måneder fylles tribunene av publikum i Holmenkollen. På det meste er det ventet så mye som 40 000 mennesker i området under VM-dagene.

Les også: Slik blir ski-VM i Oslo

Det setter store krav til sikkerheten, og arrangørene har nå laget et arbeidsdokument for ha beredskapsplaner under ski-VM.

NRK har fått lese dokumentet. Der kommer det frem at sikkerhetsberedskapen fremdeles er for dårlig på viktige områder som samferdsel og tribuneplass.

– Vi kvalitetssikrer en rekke områder for være sikre på at sikkerheten er god. Ikke før disse tingene er gjennomført gir vi grønt lys, sier Åsne Havnelid, som er administrerende direktør i ski-VM 2011.

Oversikt over de 10 risikopunktene i dokumentet. K betyr konsekvens og S betyr sannsynlighet. 1 er lav, mens 5 er høy.

Dokument - Kollen1

Dette kommer dårligst ut:

En liste med ti punkter viser hvilke scenarier arrangøren frykter aller mest. Scenariene er vurdert ut ifra konsekvens og sannsynlighet.

Kun 76 dager før VM er det disse tre scenariene som kommer dårligst ut i rapporten.

Tribunehavari:

De nye tribunene er ennå ikke ferdigstilt. Sikkerheten vil derfor ikke kunne testes før i slutten av januar, opplyser utbygger til NRK.

- Vi har ikke satt inn alle rømningsveiene, og vi har ikke gått gjennom alle beredskapsplanene ennå. Men det er planlagt, og sånn skal det være, sier Stian Ilebrekke, prosjektleder i Oslo Kommune,

Havari på T-banen:

En ulykke på T-banen er et fryktet scenario for arrangøren. Den skal frakte de fleste tilskuerne til og fra Holmenkollen unde mesterskapet i februar. T-banen skal frakte 9000 mennesker i timen.

- Vi er avhengig av en velfungerende T-bane, påpeker Havnelid.

Stort snøfall:

Været kan skape et av de mest krevende scenarioene for VM-arrangøren. Marerittet er at dårlig vær fører til at konkurranser må utsettes.

Dokument - Kollen2

– Er i rute

Åsne Havnelid mener planleggingen av beredskapsplanene er i rute.

- Jeg er sikker på at det skal gå bra. Planleggingen er god og i tillegg skal vi trene de frivillige mannskapene på en rekke områder, sier direktøren.

– Alle store og seriøse arrangører må ha beredskapsplaner.

Les også:

–Hva skjer hvis t-banen stopper rett før hopprennet?

– Da kommer beredskapsplanene inn i bildet. Disse vil inneholde blant annet beredskapsbusser og alternativ transport. Vi jobber godt med T-banen og Ruter som lager sine beredskapsplaner. Dette punktet står på rødt nå fordi beredskapsplanene ikke er ferdig. Man gjør tiltak for tiltak, sier hun.

Ski-VM arrangeres fra 23. feburar til 6. mars 2011.

Video Tribunehavari, T-banehavari og uvillige værguder er VM-arrangørens største frykt.

VIDEO: De nye tribunene i Holmenkollen er ennå ikke ferdigstilt, forteller Stian Ilebrekke, prosjektleder i Oslo Kommune.

Sportsnyheter

Roy Keane kritiserer Nederland: – Dei blir avslørte når dei møter topplaga

Då Nederland var i ferd med å rote bort ein sikker siger fordi forsvaret ikkje heldt mål, fann Denzel Dumfries tida inne til å score sitt første landslagsmål.

Siste nytt

 • Ruud avanserer på rankingen

  Som ventet er Casper Ruud ranket som nummer 15 på siste ATP-ranking etter innsatsen i Roland-Garros.

  Casper Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Paris, men det holdt likevel til å avansere til 15.-plass. Nordmannen har aldri vært høyere rangert.

  Nordmannen tok tilsvarende plassering som i fjorårets utgave av Grand Slam-turneringen i Paris, og dermed tapte han ingen rankingpoeng. Ruud passerte franskmannen Gaël Monfils, som røk ut i andre runde i turneringen. (NTB)

  French Open
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Eriksen: – Jeg gir ikke opp

  Christian Eriksen har uttalt seg for første gang til media etter at han fikk hjertestans under EM-kampen mellom Danmark og Finland lørdag.

  Uttalelsen er gitt via agenten Martin Schoots til den italienske avisen La Gazzetta dello Sport. Til avisen sier agenten på vegne av den danske stjernen:

  – Takk skal dere ha, jeg gir ikke opp. Jeg føler meg bedre nå, men jeg vil forstå hva som skjedde. Jeg vil si takk til alle for hva de gjorde for meg, sier Eriksen ifølge avisen.

  29-åringen har vært innlagt på Rigshospitalet i København siden lørdag, og skal etter forholdene ha det bra.

  Denmark Finland Euro 2020 Soccer
  Foto: Stuart Franklin / AP
 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal