Dette frykter VM-arrangøren

Arrangøren av ski-VM frykter tribunehavari og t-banekollaps. Det røper et arbeidsdokument NRK har fått tilgang til.

Holmenkollen - sikkerhet

Tribunekollaps og T-baneproblemer er blant tingene arrangørene av ski-VM frykter.

Åsne Havnelid

Administrerende direktør i ski-VM 2011, Åsne Havnelid.

Om drøyt to måneder fylles tribunene av publikum i Holmenkollen. På det meste er det ventet så mye som 40 000 mennesker i området under VM-dagene.

Les også: Slik blir ski-VM i Oslo

Det setter store krav til sikkerheten, og arrangørene har nå laget et arbeidsdokument for ha beredskapsplaner under ski-VM.

NRK har fått lese dokumentet. Der kommer det frem at sikkerhetsberedskapen fremdeles er for dårlig på viktige områder som samferdsel og tribuneplass.

– Vi kvalitetssikrer en rekke områder for være sikre på at sikkerheten er god. Ikke før disse tingene er gjennomført gir vi grønt lys, sier Åsne Havnelid, som er administrerende direktør i ski-VM 2011.

Oversikt over de 10 risikopunktene i dokumentet. K betyr konsekvens og S betyr sannsynlighet. 1 er lav, mens 5 er høy.

Dokument - Kollen1

Dette kommer dårligst ut:

En liste med ti punkter viser hvilke scenarier arrangøren frykter aller mest. Scenariene er vurdert ut ifra konsekvens og sannsynlighet.

Kun 76 dager før VM er det disse tre scenariene som kommer dårligst ut i rapporten.

Tribunehavari:

De nye tribunene er ennå ikke ferdigstilt. Sikkerheten vil derfor ikke kunne testes før i slutten av januar, opplyser utbygger til NRK.

- Vi har ikke satt inn alle rømningsveiene, og vi har ikke gått gjennom alle beredskapsplanene ennå. Men det er planlagt, og sånn skal det være, sier Stian Ilebrekke, prosjektleder i Oslo Kommune,

Havari på T-banen:

En ulykke på T-banen er et fryktet scenario for arrangøren. Den skal frakte de fleste tilskuerne til og fra Holmenkollen unde mesterskapet i februar. T-banen skal frakte 9000 mennesker i timen.

- Vi er avhengig av en velfungerende T-bane, påpeker Havnelid.

Stort snøfall:

Været kan skape et av de mest krevende scenarioene for VM-arrangøren. Marerittet er at dårlig vær fører til at konkurranser må utsettes.

Dokument - Kollen2

– Er i rute

Åsne Havnelid mener planleggingen av beredskapsplanene er i rute.

- Jeg er sikker på at det skal gå bra. Planleggingen er god og i tillegg skal vi trene de frivillige mannskapene på en rekke områder, sier direktøren.

– Alle store og seriøse arrangører må ha beredskapsplaner.

Les også:

–Hva skjer hvis t-banen stopper rett før hopprennet?

– Da kommer beredskapsplanene inn i bildet. Disse vil inneholde blant annet beredskapsbusser og alternativ transport. Vi jobber godt med T-banen og Ruter som lager sine beredskapsplaner. Dette punktet står på rødt nå fordi beredskapsplanene ikke er ferdig. Man gjør tiltak for tiltak, sier hun.

Ski-VM arrangeres fra 23. feburar til 6. mars 2011.

Video Tribunehavari, T-banehavari og uvillige værguder er VM-arrangørens største frykt.

VIDEO: De nye tribunene i Holmenkollen er ennå ikke ferdigstilt, forteller Stian Ilebrekke, prosjektleder i Oslo Kommune.

Siste nytt

 • Carlsen slo Giri etter drama

  Magnus Carlsen vant den første av finalerundene i Chess Masters. Nordmannen avgjorde etter imponerende spill i siste lynsjakkparti, men ikke uten dramatikk.

  For i det andre lynsjakkpartiet mellom Carlsen og Giri røk nettverksforbindelsen til Carlsen. Heldigvis var avbruddet av det korte slaget.

  Like etter dro Carlsen det i land etter sterkt spill i tredje lynsjakkparti. Finalen spilles over tre dager.

  Magnus Carlsen klar for kvartfinale
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Vant uten å imponere

  Lillestrøm gjorde det de måtte mot Grorud under seriepremieren i 1. divisjon. Lillestrøm vant 1-0 og scoringen kom ved Fredrik Krogstad.

  Også Tromsø og Ranheim vant sine kamper i 1. divisjon.

  Fredrik Krogstad scoret målet for Lillestrøm.
  Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen
 • God runde av Hovland

  Viktor Hovland gikk nok en flott runde under andre dag av Rocket Mortgage Classic i Detroit. Nordmannen endte dagen med 67 slag, fem under par. Dermed er han åtte under par totalt og på en foreløpig delt 14. plass, tre slag bak ledende Seamus Power og Matthew Wolff, Bryson DeChambeau og Mark Hubbard.

  Kristoffer Ventura begynner sin andre runde kl. 20.00. Også han gikk første runde tre under par.

  Hovland under Rocket Mortgage fredag.
  Foto: Leon Halip / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal