NRK Meny
Normal

Kampsporttrener tiltalt for å ha befølt mindreårig elev

En trener i kampsport er tiltalt for å ha befølt og plaget en mindreårig elev i tre år. Torsdag må han møte i Oslo tingrett.

Oslo tinghus

OSLO TINGRETT: Det er satt av én dag til rettssaken, som skal gå i Oslo tingrett torsdag.

Foto: Scanstockphoto

Mannen, som er i slutten av 20-årene, er tiltalt for seksuelle handlinger, og uanstendig og krenkende adferd overfor jenta han var trener for.

– Dette pågikk over tre år fra hun var 13 år gammel, sier aktor Sturla Henriksbø.

Handlingene anses som utført under særdeles skjerpende omstendigheter, og Henriksbø sier at politiet tar denne typen saker svært alvorlig.

– Foreldre sender barn til treninger og idrettsarrangementer i den tro at barnet vil være trygt. Han var i en trenersituasjon, og misbrukte stillingen. I tillegg har dette pågått over lang tid, sier Henriksbø.

I tiltalen står det at treneren befølte jenta i klubbens lokaler, og andre steder i Oslo. Ved en anledning kysset han nakken hennes. I tillegg kom han gjentatte ganger med seksuelle tilnærmelser, også via internett. Han brukte seksuelle kallenavn, oppfordret henne til å kle av seg foran webkamera, og ga uttrykk for at han ønsket å ha samleie med henne.

Forsvarer Christian Flemmen Johansen, sier til NRK at mannen ikke erkjenner straffskyld.

– Utover det har vi ingen kommentar, sier Johansen.

Valgte selv å anmelde

Det var jenta selv som anmeldte forholdet i mai 2013, etter å ha betrodd seg til noen i miljøet.

– Klubben støttet henne, og anbefalte at hun anmeldte det, sier bistandsadvokat Anette Skjerven Arnkværn.

– Hun ønsker ikke at noen andre skal måtte oppleve det samme som hun har gjort.

Arnkværn forteller at jenta etter hvert fikk både fysiske og psykiske plager. Samtidig visste ikke foreldrene hva som foregikk.

– Det kom som et sjokk, men samtidig falt en del brikker på plass. Jenta hadde en del problemer, særlig høsten 2012, og nå fant de endelig ut hva som egentlig var årsaken.

– Hun var ung, og hadde et tillitsforhold til denne personen. Det gjorde det veldig vanskelig for henne å si ifra. Mens det pågikk var hun veldig usikker på hva som var rett og galt.

Hvordan går det med jenta nå?

– Nå går det bra med henne. Hun går på skole, og har forsøkt å legge dette bak seg. Men hun gruer seg fælt til å møte i retten og gå gjennom dette en gang til.

Kan ha plaget flere jenter

Jentas forklaring er et av påtalemyndighetens viktigste bevis mot treneren. I tillegg vil flere andre vitner forklare seg.

Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø er aktor i saken.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Det er andre personer i klubben som har vært til stede og observert hendelser, eller som har øvrig kjennskap til treneren og hans adferd, sier Henriksbø.

Han sier at politiet også har fått opplysninger om at andre jenter har blitt utsatt for uønsket adferd fra treneren.

Jenta har nå sluttet i klubben, og driver ikke lenger med kampsport. Hun har likevel fortsatt kontakt med dem, og opplever ifølge bistandsadvokaten å ha blitt godt ivaretatt.

– Hun orket ikke å drive med denne idretten lenger. Men klubben støtter henne gjennom rettssaken, sier Arnkværn.

På vegne av jenta kommer hun til å be om oppreisningserstatning for tort og svie.

– Det er for de skadene og lidelsene hun ble påført. Det er også en stor risiko for senskader senere i livet, når man opplever noe slikt som ung og usikker tenåring, sier Arnkværn.

Henriksbø sier at det for tidlig å si noe om hvilken straff påtalemyndigheten vil be om, men er sikker på at de ønsker at han ikke får fortsette som trener de neste årene.

– Den øvre strafferammen er fengsel inntil seks år, men dette vil vi komme tilbake til under hovedforhandlingene. Vi vil også foreslå at denne mannen fradømmes retten til å være trener for kvinner under 20 år i fem år.

Det er satt av én dag til rettssaken.