Hopp til innhold

Jente (15) tiltalt for overlagt drap

Jenta som har innrømmet at hun drepte en ansatt på en institusjon Asker, er tiltalt for overlagt drap. Hun risikerer forvaring, som den første under 18 år.

Krimtekniker kommer ut fra åstedet i Vollen i Asker

Jenta bodde på institusjonen Små enheter i Vollen i Asker. Sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund jobbet med å passe på den 15 år gamle jenta.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Forsvareren til jenta, advokat Cecilie Nakstad, sier at hun har forberedt jenta på forskjellige mulige utfall.

– Vi har tidligere informert henne om forskjellige måter saken kan ende, sånn at hun har tatt det med fatning, sier Cecilie Nakstad, forsvareren til jenta.

Mener drapet var overlagt

Anna Kristin Gillebo Backlund ble natt til tirsdag 28. oktober drept på en institusjon i Vollen i Asker. Kort tid etter ble en 15 år gammel jente siktet for drapet. Hun bodde på behandlingssenteret Små Enheter hvor sosionomen Backlund jobbet med å passe på 15-åringen.

Jenta har innrømmet forsettlig drap, men ikke overlagt drap, som hun nå er tiltalt for.

– Vi mener vi har bevis for at drapet var overlagt, at dette var en overveid handling. Hvorfor får vi komme nærmere inn på under rettssaken, sier statsadvokat Erik Førde til NTB.

Kan bli forvaring

15-åringen er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Påtalemyndigheten tar også forbehold om at de kan nedlegge påstand om forvaring, sier forsvareren.

– Alderen hennes blir sentral i forhold til overlegg, særdeles skjerpende omstendigheter og forvaringsspørsmålet. Forvaring skal ikke benyttes på barn under 18 år. Det er en meget snever unntaksregel i straffeloven, men vi mener ikke vilkårene for forvaring er til stede her. Det er også minst like gode muligheter for behandling uten forvaring, sier Cecilie Nakstad.

Mener jenta ikke fikk behandling før drapet

Forsvareren mener det også er relevant for spørsmålet om forvaring hvilken behandling hun fikk frem mot drapet.

– Eller manglende behandling. Det har vært ekstremt mange personer rundt henne, ekstremt mange meninger, mange møter men veldig lite substans. I realiteten har hun ikke fått noe behandling for sin sykdom, sier Cecilie Nakstad.

Nå er 15-åringen i fengsel i Bergen i en såkalt ressursavdeling. Det er etter forsvarerens mening det beste tilbudet jenta kan få i kriminalomsorgen, og hun håper jenta kan fortsette soning der.

– Der er det spesialplukkede fengselsbetjenter og miljøterapeuter. Og det er et veldig bra psykologteam der.

Tilbakeviser manglende behandling

Dag Skådinn er leder for institusjonen «Små Enheter» der jenta bodde. Skådinn tilbakeviser forsvarerens påstand om at jenta i realiteten ikke fikk behandling med et sitat fra en rapport fra et besøk av BUF-etat 16.12 2014.

«All dokumentasjon viser at plasseringen på BSE var veldig godt forberedt. Avdelingsleder og hans stedfortreder var med på behandlingsmøtene på Bjerketun. Personalet fra avdeling Vollen hospiterte på Bjerketun. Ungdommen viste framgang, og var inne i en god utvikling uten alvorlig utagering våren 2013 og før plassering på avdeling Vollen. Ungdommen var på hyppige besøk i Vollen og kjente de fleste av de ansatte som jobbet der før innflytting. Ungdommen ble vurdert av BSE til å være i målgruppen slik den er beskrevet i institusjonsplanen.

Både ungdommen selv og barneverntjenesten var opptatt av at BSE skulle tilrettelegge for videre utvikling innenfor det som forbindes med vanlig og normalt for en ungdom som da var 14 år. BSE følger rådet fra BUP- Asker og barneverntjenesten om å fokusere på normalitetsutvikling. Ungdommen får ikke individuell oppfølging fra psykiatrien fordi ungdommen ikke ønsker det, og fordi psykiatrien ved BUP mener at ungdommen er best tjent med oppfølging fra de ansatte på Vollen. Under hele oppholdet er det tett dialog med barneverntjenesten og med skriftlige rapporter ukentlig. Som følge av den alvorlige hendelsen 19. juli 2014 blir det blir laget en omfattende sikkerhetsplan, som politiet får til gjennomsyn og som de anerkjenner. Det ble opprettet en ressursgruppe. I ressursgruppen satt to psykologer fra BUPA Drammen, to psykologer fra Asker BUP, avdelingsleder og nestleder ved avdeling Vollen og psykiater ved BSE.»