NRK Meny
Normal

Isskulpturer til 400.000 kroner smeltet etter to uker

Tidlig i januar fjernet kommunen parkeringsplassene i Thereses gate. Kort tid etter kom det opp isskulpturer til 400.000 kroner i området. De holder nå på å smelte bort.

Hele 28 prosent av all driftsstans på trikken i 2013 kom som en følge av feilparkerte biler i gaten. Derfor ble store steinblokker plassert ut langs veien, i det som skulle være et ett års langt prøveprosjekt, skriver osloby.no.

Både butikkeiere og beboere reagerte, og kommunen fjernet også noen av steinblokkene. Kort tid etter ble området dekorert med isskulpturer verdt 400.000 kroner. Skulpturene ble laget 1. februar. 17. februar var de så godt som borte. Det blir over 23.000 kroner pr. dag.

– Noen prosjekter har en høyere prislapp enn andre. Det som er viktig for meg, er at vi inkluderer beboere og næringsdrivende i området til å diskutere hva vi kan bruke gata til, sier byråd for samferdsel og miljø i Oslo, Guri Melby til NRK.

Ingen plaster på såret

Guri Melby, byråd for miljø- og samferdsel (V).

– Vi var klare over at dette prosjektet var midlertidig, det ligger i isens natur, sier Guri Melby, byråd for miljø- og samferdsel (V).

Foto: Gøril Furu / NRK

Melby mener ikke at isskulpturen, som er et av kunstprosjektene i Thereses gate, er et plaster på såret til folket for at parkeringsplassene er fjernet.

– Det handler om hvordan vi kan utvikle gata sånn at det blir en bra gate i fremtiden.

Prosjektansvarlig Ellinor May Aas i Bymiljøetaten mener kostnadene for prosjektet må sees i en større sammenheng. Hun viser til at det er et pilotprosjekt som endrer måten kommunen tenker rundt bruken av ledig plass i Oslo.

- Kostnadene knyttet til dette prosjektet må dermed også sees som en del av en større helhet. Pilotprosjektet vil danne grunnlaget for en ny metode innen brukermedvirkning, midlertidig bruk av byrommet, og et diskusjonsgrunnlag for fremtidig arealdisponering i Oslo kommune, sier Aas til osloby.no.

Flere prosjekter i vente

Prosjektet er langt fra over. Kommunen har mer i vente for butikkeiere og beboere som ikke lenger kan parkere i gaten. I første omgang var det de gamle parkeringsplassene som skulle smykkes ut, men i året fremover vil hele gaten bli utsmykket med kunst.

- Gjennom hele 2014 skal vi prøve ut ulik bruk i samarbeide med blant annet kunstnere, designere, arkitekter og håndverkere. De skal transformere de innspillene som kommer fra nærmiljøet til fysisk design og aktiviteter, alt av midlertidig karakter, sier Aas til osloby.no, og oppfordrer spesielt næringslivet til å komme med innspill.