Hopp til innhold

Ingen nye Michelin-stjerner

Årets Michelin-stjerner er delt ut, fire restauranter i hovedstaden har fått én stjerne hver.

Restaurant Oscarsgate

Restaurant Oscarsgate er blant restaurantene med Michelin-stjerne.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag ble det offentliggjort hvilke restauranter som får plass i Michelinguiden 2011. Ingen nye stjerner ble utdelt i Norge, men disse fire beholdt sin stjerne fra i fjor:

Forventninger

Kjøkkensjef ved Restaurant Oscarsgate, Bjørn Svensson

Kjøkkensjef Bjørn Svensson.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Det var knyttet store forventninger til kjøkkensjef Bjørn Svensson ved Restaurant Oscarsgate, og flere tips gikk ut på at om det var noen som ville få to stjerner, så var det nettopp han.

– Jeg er ikke skuffet, jeg er veldig glad for den stjernen jeg har, sier Svensson til NRK.

Oscarsgate er en veldig liten restaurant som har maks åtte bord.

– Lokalet er ikke så eksklusivt, men vi holder fokus på hva som ligger på tallerkenen og hva som skjenkes i glasset, sier kjøkkensjefen.

– Kan få noia

Michelinguidens inspektører sendes ut anonymt og restaurantene må derfor til en hver tid være forberedt på å bli vurdert.

– Vi får selvsagt litt noia iblant. Det hjelper ikke med et godt renommé, man kan ikke støtte seg på at maten og servicen var god i går, sier Svensson.

Å være blant de aller beste krever sitt. De 12 ansatte hos Oscarsgate jobber hardt for å tilfredsstille kundene og for å innfri forventningene som følger med å ha en stjerne i Michelinguiden.

– Det er ingen dans på roser. Vi må holde koken hele tiden.

Ringer og spør om kleskode

Michelinguiden ble utgitt for første gang i år 1900. Ved å gi ut en guide der de hjalp bilister med å finne veien ønsket de at folk skulle slite dekkene så de ville kjøpe nye.

Guiden inneholdt informasjon om hvor man kunne få service til bilen og fylle bensin, samt hvor man kunne få seg en matbit langs veien.

Det er lenge siden bildekk stod i fokus. Det er matbiten som nå er viktig. Michelin-stjerner er ikke nødvendigvis synonymt med snobberi.

– Det er en del gjester som ringer og spør om kleskode. Jeg bruker å si at så lenge du ikke har på badebukse, er du mer enn velkommen. Man skal føle seg komfortabel når man sitter her, sier Svensson ved Restaurant Oscarsgate.

Hederlig omtale

I tillegg til de fire med én stjerne, får Restaurant Eik og Oro Bar&grill hederlig omtale i år også, de er tildelt utmerkelsen Bib Gourmand - et merke som indikerer vellaget mat til gunstig pris.

Oro Bar&grill fikk utmerkelsen for første gang i fjor .

Guiden inneholder 15 restauranter med tre stjerner, 58 med to stjerner (Seks nye i år) og 284 med én stjerne (39 nye i år), i tillegg til 239 med Bib Gourmand-merke.