NRK Meny
Normal

ID-tyv dømt til over tre års fengsel

En 30 år gammel mann fra Oslo er dømt til fengsel i tre år og tre måneder for ID-tyveri fra 68 personer, samt banker og finansinstitusjoner.

Overvåkningsbilder av tiltalt i ID-tyverisak

FLERE MILLIONER: Ved å bryte seg inn i folks postkasser klarte mannen å svindle til seg verdier for over tre millioner kroner.

Foto: Politiet / montasje

Mannen svindlet til seg verdier for over 3,5 millioner kroner. Da rettsaken startet i september stod han tiltalt for 156 straffbare forhold.

Nå er han dømt til tre år og tre månders ubetinget fengsel.

– Dommen er streng selv om den er under påstand. Den reflekterer alvorligheten og fremhever betydeligheten saken har hatt for de fornæmede, sier politiadvokat Tom Hamnes.

Norges største sak

Saken regnes som Norges største innen ID-tyveri.

Svindelen skal ha startet ved juletider i 2010 og ha pågått i nesten tre år.

Ved å bryte seg inn i folks postkasser stjal 30-åringen blant annet brev med pin-koder, bank ID-brikker, skattekort, bankkort og pass, og med disse dokumentene klarte han å svindle til seg kontanter, varer og tjenester.

Med tilgang på alle disse dokumentene skal mannen så ha svindlet eller forsøkt å svindle banker og butikker for store beløp i kontanter, varer og tjenester.

Flere beslag

I alt er det 68 privatpersoner fornærmede i saken, i tillegg til banker og finansinstitusjoner. Mannen må betale erstatning til flere av disse, i hovedsak til bankene.

I forbindelse med ransaking hjemme hos 30-åringen ble det også funnet en rekke gjenstander, blant annet datamaskiner, nettbrett, minnekort og garasjeportåpnere. Alle tingene er beslaglagt.