Her slår posttyven til

Politiet jakter på en 45 år gammel mann, etter at han har stjålet post fra beboere i Oslo. Nøkkelen mannen har fått tak i, kan ha gitt ham tilgang til 12.000 postkasser i hovedstaden.

Nøkkelen posttyven har fått tak i, gir tilgang til over 12.000 postkasser.

Mannen i overvåkningsvideoen har fått tak i en av Postens nøkler, som kan gi tilgang til så mange som 12.000 postkasser. (FOTO: Videoen er gjengitt med tillatelse fra sameiet. Datatilsynet har godkjent sameiets bruk av overvåkningskamera).

De siste ukene har en 45-åring gått løs på postkasser Oslo. Mannen, som har brutt opp haugevis med postkasser, samt stjålet og kastet post, er flere ganger fanget opp av overvåkningskameraer i et sameie sentralt i hovedstaden.

Mannen blir beskrevet som en «kjenning av politiet». For litt over ett år siden ble han dømt til ett år og to måneders fengsel for 17 tyverier av bank- og kredittkort.

Første gang mannen ble observert i sameiet, brøt han opp postkassene med et verktøy (se video under). Noen dager senere vendte mannen tilbake, denne gangen med en postnøkkel, som ga ham full tilgang til samtlige av sameiets postkasser.

En 45 år gammel mann bryter opp postkassene i et sameie i Oslo.

Etter det NRK erfarer, er posttyven tidligere dømt for blant annet å ha brukt andre personers bankkort. (Foto: Overvåkningskamera)

Vet ikke hvordan nøkkelen havnet i feil hender

Posten har ingen svar på hvordan mannen kan ha fått tak i nøkkelen.

Hilde Ebeltoft-Skaugrud

BYTTER RUTINER: Hilde Ebeltoft-Skaugrud, pressesjef i Posten, er ikke redd for at nøkler på avveie skal bli et større problem etter at de har byttet låser.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Ja, vi lurer også på hvordan han har klart det, sier pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Posten, til NRK.no.

Hun sier at Postens egen sikkerhetsavdeling jobber tett med politiet i slike saker, for å finne ut hvordan en slik nøkkel kan komme på avveie.

Kan låse opp 12.000 postkasser

Ebeltoft-Skaugrud har fått se overvåkningsbildene av tyven som går løs på postkassene, og er provosert av det hun ser.

– Jeg blir opprørt. Jeg tenker på beboerne som blir invadert på den måten her. Dette liker jeg veldig, veldig dårlig, sier pressesjefen.

Ebeltoft-Skaugrud forklarer at nøkkelen mannen har fått tak i, ikke bare gir tilgang til sameiets postkasser. Postens nøkler kan åpne postkassene hos alle husstander i bestemte soner, og hver sone består av rundt 10.000-12.000 husstander.

– Når slike ting skjer, iverksetter vi sikkerhetstiltak med en gang, for vi tar dette svært alvorlig. Vi skifter nøkler i hele sonen så fort som mulig. I det tilfellet her er det blitt meg fortalt at vi reagerte dagen etter, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Posttyv

Her går den samme mannen gjennom posten til en av beboerne i sameiet. Litt senere kaster han noe av posten i søppelkassen.

Foto: Overvåkningskamera

Mener sikkerheten ikke blir prioritert

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er ikke begeistret for at Postens nøkler gir tilgang til tusenvis av postkasser.

– Dette er ikke bra. At Posten og deres postbud har med seg en nøkkel som kan åpne 12.000 postkasser, er som å legge alle eggene i samme kurv. Det viser at brukervennligheten har passert sikkerheten, sier seniorrådgiver Christian Meyer i NorSIS, til NRK.no.

Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring

Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, synes det er skremmende at én postnøkkel kan gi tilgang til 12.000 postkasser.

Foto: Hanne Tungen / NRK

Han har fulgt posttyverier i mange år, og kan fortelle at de siste årene har antall identitetstyverier skutt i været.

– I postkassen ramler det inn veldig mye personidentifiserende informasjon. Det dreier seg om alt fra faktura og purringer, til litt mer sensitive ting som selvangivelse, bankutskrifter, helseinformasjon og kreditt- og bankkort. Enkelte banker sender også fortsatt passordlapper. Alle disse tingene er yndede objekter for ID-tyven, sier Meyer.

Posten inviterer til dialog

ID-tyverieksperten sier han er skremt over Postens nøkkelsystem.

– Jeg synes det er skremmende. Det viser at Posten ikke har fulgt med i timen de siste 15 årene, og jeg forventer at de gjør noe med det, sier Meyer.

Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Posten sier på sin side at systemet er sikkert, men at de gjerne tar en prat om hvordan de kan gjøre det enda bedre.

– Vi mener vi har et sikkert system. Med en gang vi får beskjed om at en nøkkel er mistet, igangsetter vi tiltak. Samtidig vil jeg invite NorSIS til en dialog, slik at vi kan se på hva vi kan gjøre sammen for å bli bedre, sier pressesjefen i Posten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)