NRK Meny
Normal

Identiteten er bekreftet

Mannen som kaller seg «John Smith» skriver i en sms til NRK at identiteten hans nå er bekreftet.

Mann med hukommelsestap

VENTER PÅ SVAR: «John Smith» venter nå på at DNA-analyse vil gi den endelige bekreftelsen på at ekteparet virkelig er foreldrene hans.

Foto: Oslo politidistrikt

its confirmed.

«John Smith» i en tekstmelding til NRK

Norsk politi satte i gang DNA-testing for å bekrefte identiteten til mannen uten minne. Ifølge politiet har han siden desember i fjor levd i Oslo uten å vite hvem han er, hva som har skjedd ham, eller hvorfor han er i Norge.

Etter at politiet gikk ut med bilde av mannen, har flere tips ført til et tsjekkisk ektepar. De har hele tiden vært helt sikre på at han er deres sønn, og det er altså nå bekreftet av DNA-analysen.

Etter ønske fra mannen selv vil politiet ikke gå ut med detaljer om hans identitet.

«John Smith» er en 36 år gammel tsjekkisk statsborger.

– Jeg er glad, selv om dette jo var som forventet.

Han sier at han ikke har snakket med foreldrene sine ennå.

– Nå venter jeg på å få kontaktinformasjon av politiet.

Politiadvokat Sturla Henriksbø har tidligere sagt til NRK at det vil være opp til mannen selv å ta kontakt med sine foreldre, og at de vil gi ham kontaktinformasjon etter at de selv har snakket med dem.

«John Smith» har fortalt at han håper et møte med foreldrene vil trigge hukommelsen hans, slik at han husker noe fra livet sitt. Han har tidligere fått vite sitt virkelige navn, men det kjente han ikke igjen.

Usikkert om svaret ville komme i dag

Politiadvokat Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø.

Foto: Dina Johnsen / NRK
Marguerethe Stenersen

Marguerethe Stenersen.

Foto: Folkehelseinstituttet

Tidligere i dag var det usikkert om man ville få svar på DNA-analysen før helgen. I verste fall ville mannen med hukommelsestap ha måttet vente til etter påske med å få vite helt sikkert hvem han er.

– Nå venter vi på resultat fra begge DNA-prøvene, sa politiadvokat Sturla Henriksbø til NRK fredag formiddag.

– De kan komme i dag, de kan komme over helgen, eller de kan komme først etter påske.

Sikker test

Ifølge Marguerethe Stenersen ved avdeling for familiegenetikk ved Nasjonalt folkehelseinstitutt er en slik DNA-test svært sikker.

– En DNA-test for påvisning av slektskap mellom barn og foreldre vil være svært sikker, forutsatt at prøver er korrekt sikret og ingen feil er begått i laboratoriet, sier hun til NRK.

– Denne forutsetningen gjelder for alle metoder, derfor er det viktig at flere metoder benyttes ved identifisering av personer med ukjent identitet. Metodene må vise sammenfallende konklusjon.

Hun understreker at det er politiet som sammenholder all informasjon og foretar en endelig fastsettelse av identiteten til personen med ukjent identitet.

Politiet føler seg sikre

Politiet gikk tirsdag ut med bilde av mannen i håp om å få tips om identiteten hans. Da hadde han levd i Oslo i snart fire måneder, uten å vite hvem han er.

Mannen ble funnet svært forkommen i en snøfonn i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor. Bildet, og historien hans, spredde seg raskt i norske og utenlandske medier.

Han har selv trodd han er tsjekkisk, fordi det er det språket han forstår best. Onsdag fortalte politiet at de hadde fått flere interessante tips, også fra Tsjekkia.

Etter hvert ble det også kjent at et tsjekkisk ektepar ikke er i tvil om at han er deres sønn. Ifølge tsjekkisk politi har mannen aldri vært meldt savnet i hjemlandet.

Håper de vil komme til Norge

«John Smith» har ventet på at DNA-analysen vil gi den endelige bekreftelsen på at ekteparet virkelig er foreldrene hans.

– Jeg er glad og full av forventninger. Men disse dagene har også vært utmattende. Jeg klarer ikke å uttrykke så mye glede, fordi jeg er så sliten. Men jeg er glad, sa han til NRK torsdag.

– Hva skjer hvis DNA-analysen viser at det er foreldrene dine?

– Jeg vil kontakte dem, og spørre om de vil komme hit og møte meg. Jeg håper at noe vil trigge minnet mitt, og at jeg vil finne ut noe om livet jeg levde før, sa «John Smith» til NRK på torsdag.

Nå får han altså snart mulighet til å snakke med foreldrene sine, og se om det vil gjøre at han husker noe fra livet sitt.

SE VIDEO: «John Smith» har forandret utseendet siden det publiserte bildet av ham ble tatt, og ønsker å være anonym.

"John Smith" har levd med hukommelsestap siden midten av desember 2013. Nå har politiet antakeligvis funnet foreldrene hans i Tsjekkia.

PÅ ROMMET: «John Smith» ser fram til å møte foreldrene sine. – Jeg håper det vil trigge minnet mitt, og at jeg endelig vil finne ut hvem jeg egentlig er, sier han.