Tsjekkiske myndigheter bekrefter: – «John Smith» jobbet for oss

Det tsjekkiske innenriksdepartementet bekrefter at «John Smith» jobbet for dem, men tilbakeviser alle spekulasjoner om at han jobbet for politiet i landet.

John Smith

Innenriksdepartementet bekrefter nå at «John Smith» jobbet i dataavdelingen deres, men avviser at han har jobbet for politiet.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

NRK får nå bekreftet fra offisielle kilder at mannen som ble funnet i Oslo i desember med hukommelsestap, jobbet som tekniker mellom 1998 og 2002.

– Hans oppgave var å administrere og vedlikeholde datamaskiner, skrivere og programvare, sier Pavel Novák, direktør for presse- og informasjonsavdelingen i Innenriksdepartementet i Tsjekkia.

Samtidig tilbakeviser tsjekkiske myndighetene alle spekulasjoner om at Smith jobbet for politiet i landet. Smith hevder selv at han jobbet med en stor politiavsløring, men dette blir avkreftet av Innenriksdepartementet: «Han har aldri vært politimann eller sivilt ansatt i det tsjekkiske politiet», skriver de i en e-post til NRK.

– Han jobbet med rutinemessig vedlikehold

Mannen ble funnet livløs i en snøfonn i Oslo 14. desember i fjor, og siden den gangen har politiet i Oslo etterforsket saken. 36-åringen hadde merker rundt håndleddene da han ble funnet, noe som kan tyde på at han har blitt holdt fanget. Politiet mener han er utsatt for en straffbar handling, og det er volds- og sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt som etterforsker saken.

Etter at politiet gikk ut med bilde av mannen, har flere tips ført til et tsjekkisk ektepar. Identiteten hans har blitt bekreftet gjennom DNA-analyse.

– Smith og flere andre kilder sier han er ekspert på datamaskiner. Kan dere bekrefte denne informasjonen?

– Under sitt arbeid i Innenriksdepartementet jobbet han som vanlig tekniker, og hans jobb var rutinemessig vedlikehold av datamaskiner. Siden han ikke har jobbet i departementet på tolv har, vet vi ikke hvilke kvalifikasjoner han har nå, sier Novák.

Yes, we can confirm that Mr. *** was an emploee of the Ministry of the Interior of the Czech republic between 1998 and 2002. He worked for the Department of Information Technology as a technician, where his task was to manage and maintain computers, printers and software. We would like to refute all the speculation about his job with the police. Mr. *** has never been a police officer or civil employee of the Czech police.

Epost fra Innenriksdepartementet i Tjekkia
Grenseveien

«John Smith» ble funnet her i Grenseveien i Oslo 14. desember i fjor.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Jeg har vært konsulent for politiet

NRK kjenner den egentlige identiteten til «John Smith», men han ønsker ikke at media skal bruke hans ekte navn. Han sier til NRK at han var ansatt i Innenriksdepartementet mellom 1996 og 2002, og ikke mellom 1998 og 2002, slik som tsjekkiske myndighetene uttaler.

– Jeg har aldri sagt at jeg har vært ansatt i politiet, jeg har sagt at jeg har jobbet som ekspertvitne. Det er to ulike ting. Politiet har ikke vært arbeidsgiver for meg, men jeg har jobbet for dem som uavhengig.

Smith hevder han jobbet med en stor politietterforskning i perioden 2007-2011, hos Økokrim i Tsjekkia.

Norsk politi vil ikke kommentere

Politiadvokat Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø vil ikke kommentere opplysningene fra tsjekkiske myndigheter

Foto: Dina Johnsen / NRK

Oslo politidistrikt etterforsker hva som har skjedd, men er fremdeles svært tilbakeholdne. Siden de mener han er utsatt for en straffbar handling leter politiet etter svar på hans bevegelser og personer han har vært i kontakt med i tiden før han ble funnet i Oslo.

Disse undersøkelsene skjer både av norsk politi direkte og med bistand fra tsjekkisk politi. Oslo-politiet antar at det vil ta en del tid før de har et fullstendig bilde på hva som har skjedd.

Politiadvokat Sturla Henriksbø i seksjon for volds- og seksualforbrytelser vil ikke kommentere opplysningene som er kommet fra Innenriksdepartementet i Tsjekkia.

– Politiet ønsker ikke å kommentere disse detaljene av hensyn til etterforskningen, og vi går ikke ut med flere opplysninger på nåværende tidspunkt, sier Henriksbø til NRK.

NRK har også vært i kontakt med Justisdepartementet i Tsjekkia. De sier de ikke har noen informasjon i denne saken, og sier at «John Smith» ikke er registrert i sine systemer.

The Ministry of Justice of the Czech Republic has no information about the case you are interested in. Our register does not include any person called ***.

Epost fra Justisdepartementet i Tjekkia

SISTE NYTT

Siste meldinger