NRK Meny
Normal

Oppretter gruppe mot hatkriminalitet

Politiet i Oslo vil om få måneder ha på plass en egen gruppe som skal jobbe med etterforskning av hatkriminalitet.

Ingjerd Hansen

Seniorrådgiver Ingjerd Hansen ved strategisk stab i Oslo-politiet sier den nye gruppen vil gjøre at politiet får muligheten til å følge opp fornærmede på en annen måte enn i dag.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Den nye gruppen er et av flere tiltak som hovedstadspolitiet satte i gang etter en grundig gjennomgang av hatkriminalitet i april i fjor, skriver Klassekampen.

Gruppen som opprettes er inspirert av det svenske politiets innsats mot hatkriminalitet. De siste årene har svensk politi fått inn over 5.000 anmeldelser av hatkriminalitet.

Til sammenligning hadde Norge en topp på 307 anmeldelser i 2010. Siden har tallene sunket og ligger nå nærmere 200 anmeldelser i året, noe som er en av grunnene til at norsk politi tror det er store mørketall i Norge.

–Vi får muligheten til å følge opp fornærmede på en annen måte dersom vi har en egen dedikert gruppe, sier seniorrådgiver Ingjerd Hansen ved strategisk stab i Oslo-politiet.

Hatkriminaliteten øker i Oslo

Selv om det på landsbasis er en nedgang i rasistisk motivert hatkriminalitet, er det motsatt i Oslo.

I hovedstaden gikk antall anmeldelser om hatkriminalitet fra 49 til 55 tilfeller i 2013, skriver avisen. Antall saker som gjelder rase/etnisitet økte fra 22 til 28.

Hansen mener det er bra at de mottar stadig flere anmeldelser, fordi politiet tror det er mange som ikke tør å anmelde hatkriminalitet og at det derfor er store mørketall.

Den nye gruppen vil mest sannsynlig blir lokalisert på Manglerud politistasjon. Oslo-borgere skal likevel kunne anmelde hatkriminalitet ved sin lokale politistasjon.