Normal

Erkjenner medvirkning til gullsmedranet i Oslo

To svenske statsborgere har erkjent medvirkning til ranet mot en gullsmedbutikk på Grønland i Oslo i mars.

gullsmedran Grønland

VÆPNET RAN: Gullsmedbutikken 'Sheikh Enterprise' på Grønland ble ranet av flere maskerte ranere lørdag 29. mars.

29. mars i år ranet fire maskerte personer gullsmedbutikken "Sheikh Enterprise" på Grønland i Oslo for gjenstander verdt rundt 5 til 6 millioner. Etter samarbeid mellom norsk og svensk politi er totalt syv svenske statsborgere pågrepet og siktet i saken. En av som ble pågrepet har imidlertid senere blitt løslatt.

Nå har to svenske statsborgere erkjent medvirkning til ranet. Det bekrefter politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt overfor VG.

– Vi har også fått god støtte fra svensk politi som har gitt oss informasjon om miljøer i Sverige og etterforskning i Sverige. Vi har derfor vært i stand til å pågripe personene som sitter i varetekt i dag, sier Riegels.

Vet ikke hvem som avfyrte skudd

Under det brutale ranet sto en av de fire ranerne utenfor butikken i Oslo sentrum med et skytevåpen. Det skal ha blitt avfyrt minst to skudd i luften og flere personer fikk også våpenet rettet mot seg. Politiet vet fortsatt ikke hvem som avfyrte skuddene.

– Vi har funnet våpenet. Det lå i en av ransbilene, men vi har ikke grunnlag for å si noe om hvem som var skytteren, sier Riegels.

Politiadvokaten forteller at politiet mener at en eller flere personer i Oslo bistod med å skaffe et skjulested for ransutbyttet. Etterforskningen skal også ha avdekket at et bestemt kriminelt miljø i Sverige hjalp til med flukten over grensen og vider inn i Sverige.

Avslutter etterforskningen i november

Etterforskningen av saken avsluttes i midten av november. Da sendes politiets innstilling til statsadvokaten for påtaleavgjørelse.

– Vi har gjort unna mye av etterforskningen, og vi mener at bevissituasjonen er såpass sterk at vi tar sikte på å holde dem varetektsfengslet frem til en hovedforhandling, sier Riegels.

En eventuell hovedforhandling vil trolig berammes i Oslo tingrett i løpet av våren 2015, skriver VG.