– Ylva hadde elsket dette

Flere tusen har fulgt Drøbakfamiliens kamp mot kreften og deres datter Ylva som ble syv år. Søndag gikk hundrevis i tog for å ære Ylva og hennes familie.

Flere tusen har fulgt Drøbaks familens kamp mot kreften og deres datter Ylva som ble syv år. Søndag gikk hundrevis i tog for å ære Ylva og hennes familie.

Mange hundre møtte opp for å minne Ylva og ære hennes familie.

«Søndag er farsdag og en far der ute som bør hedres er Ylvas pappa Magne», står det på facebook siden for Fakkeltog til minne for Ylva. Det førte til at flere hundre fakler i Drøbak ble tent til ære for Ylva og hennes familie.

– Dette er helt utrolig. Jeg har også fått vite at det er ikke bare er her folk ærer Ylva, men andre steder i landet også. Det er helt enormt, sier faren Magne Helander.

– Ylva hadde elsket dette. Hun elsket å være i sentrum, sier moren Cecilie Dybing.

Sammen med storebror til Ylva Sebastian Dybing Halvorsen ser de utover alle menneskene som har møtt opp på Bankløkka i Drøbak denne kvelden.

– Du, vet det er litt rart for oss å se så mange folk. Vi har jo knapt vært utenfor huset den siste tiden, sier Helander.

Saken fortsetter under bildet.

Fakkeltog til minne om Ylva

Familien til Ylva: Magne Helander,Sebastian Dybing Halvorsen og Cecilie Dybing

Foto: Andrea Kluge / NRK

– Lei av at folk syntes synd på oss

Magne Helander har delt sine tanker på Facebook. Det har engasjert lesere fra hele landet. Over 85 000 følgere leser og sender støtteerklæringer til familien.

– På mange måter så ble det et nytt liv for meg. Jeg ble så lei av at folk synes synd på oss fordi vi hadde et sykt barn. Jeg hadde lyst til å vise dem at det var mange fine ting ved det også, sier han.

Fikk kreft som tre åring

Ylvas kamp mot kreften startet da hun fikk diagnosen i en alder av 3 år. Legene mente at hjernesvulsten hennes kunne bli borte med cellegift. Men etter 18 måneder på cellegiftkur, fortsatte svulsten å vokse. Da fikk foreldrene beskjed om at det ikke var noe mer legene kunne gjøre.

Svulsten påvirket synet og talen hennes, likevel ønsket foreldrene å gi henne en så normal hverdag som mulig.

Onsdag døde hun hjemme sammen med familien.

– Det har vært en lang kamp og sorgprosessen vår startet for flere år siden. Men de siste minuttene klarer du ikke å forberede deg på uansett, sier Helander.

Dette skrev faren kvelden før datteren gikk bort:

Kreftsyke Ylva har gått bort
Foto: facebook
Fakkeltog for Ylva

Initiativtaker til fakkeltoget Jeanett E. Gulbransen

Foto: Andrea Kluge / NRK

– Det ble veldig fint og vakkert og det var godt at Ylva slapp fri. Akkurat nå senker både vi og Ylva skuldrene, sier han.

En av de mange som har fulgt Ylvas lange kamp er Jeanett E. Gulbransen.

– Jeg har arrangert dette fordi det er farsdag og det er en pappa her som jeg synes trengte å få ekstra fokus. Vi har fått lov til å være med på en fantastisk og trist reise. Med dette vil jeg vise at vi er med videre, sier hun.

Under markeringen solgte stiftelsen «Sykehusbarn» fakler. Stiftelsen er startet av Helander sammen med en annen far som også har en kreftsyk datter. Pengene som stiftelsen får inn skal gå til tiltak som gjør at barna får en lettere hverdag på sykehus.