Hopp til innhold

Den harde tonen mykner når folk møtes

På nettet kan det gå hardt for seg, men ansikt til ansikt blir vi høflige og behersket. I ettermiddag møttes meningsmotstandere for å snakke om vanskelige saker. De steile frontene uteble.

Hele Norge snakker

HELE Norge SNAKKER: Nanna Melland og Jan Eric Arnesen møttes over et kafébord på Tøyen i Oslo i dag for å snakke sammen.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Jeg vet jo at jeg skal møte en som har veldig forskjellige meninger fra meg, sier Nanna Melland rett før hun møter dagens samtalepartner. Han heter Jan Eric Arnesen og vet lite om meningsmotstanderen sin.

Nanna Melland

Nanna Melland er spent før hun skal møte en meningsmotstander ansikt til ansikt.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Det har jeg ingen formening om. Men det må i hvert fall være en person som har et litt annet politisk ståsted enn meg selv.

Flere enn 1000 mennesker meldte seg da NRK inviterte til å bli med i «Hele Norge snakker». Tirsdag møttes rundt 60 av dem på Tøyen i Oslo, samtidig som NRK Østlandssendingen hadde sin ettermiddagssending på P1 derfra.

Hensikten var å se hva som skjer med den harde tonen i samfunnsdebatten når folk møtes fysisk, i stedet for å hamre løs på tastaturet bak en skjerm.

Noen av dagens temaer var likestilling, olje, ulv og innvandring.

– Debatten trenger hjelp

«Hele Norge snakker» er et samarbeid mellom Morgenbladet, Dagens Næringsliv, Fagbladet og NRK.

Ingeborg Senneset

Ingeborg Senneset i Aftenposten var gjest i sendingen på NRK P1 tirsdag.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Samfunnsdebatten trenger all den hjelpen den kan få, mener Aftenposten-kommentator Ingeborg Senneset.

– Om det er at folk fysisk møtes eller at vi blir trent i hvordan vi kan diskutere på en skikkelig måte på nett, så mener jeg begge deler kan hjelpe oss i i hvert fall litt riktig retning.

De helt steile frontene uteble over dagens kafébord.

– Det var helt klart en del ting som vi ikke var helt enige om, men etter hvert som samtalen gikk, så var det fint, sa Nanna etterpå.

– Det er veldig lett at en går langt fra hverandre veldig fort hvis man merker at man er uenige, mens når vi sitter som vi gjør her, så må vi faktisk nærme oss hverandre og snakke sammen, sa Jan Eric.

– Vi tilpasser oss hverandre

Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg var invitert til å følge med rundt kafébordene, og var ikke overrasket over den rolige tonen.

– Mennesker er sosiale dyr og flinke til å tilpasse oss andre. Det er det lettere ikke å gjøre når en sitter i et nettbasert debattforum.

– Er det sånn at folk sitter her og sier «jeg skjønner hva de mener» og så går de ut etterpå og tenker «for en idiot»?

– Det kan det selvfølgelig være, men det er nok oftere sånn at vi får økt forståelse for de vi sitter ovenfor. Studier viser at det å møte folk ansikt til ansikt er utløsende for empati og forståelse for de menneskene vi har rundt oss, sier Hesselberg.

Prøveprosjekt

Det er den tyske avisen Die Zeit som har laget løsningen som kobler folk som er uenige og som vil møtes for å diskutere samfunnsspørsmål. Denne har NRK brukt når folk i Norge har meldt seg på.

Redaksjonssjef Ingrid Vestre Haram i NRK Østlandssendingen er fornøyd med dagen.

– Det har vært interessant og hyggelig. Vi er veldig takknemlige for at folk har satt av tid til å være med på dette. Flere av deltagerne har også sagt at de har gledet seg til å møte noen de er uenige med, sier Haram.

Fikk du ikke vært med? Det kommer flere sjanser: Tidlig i mars starter påmeldingen til det nasjonale arrangementet i regi av Morgenbladet, Dagens Næringsliv og samarbeidspartnerne.