Sverigedemokraterna møtt av demonstranter

«Ingen rasister i våre gater» ropte demonstranter da Sverigedemokraternas partileder holdt sin valgkampappell i Oslo fredag ettermiddag.

Sverigedemokraterna driver valgkamp utenfor Stortinget i Oslo

POLITIOPPBUD: Politiet var på plass og forberedt da Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson holdt sin appell i Oslo fredag.

Foto: NTB Scanpix / Berit Roald

Sverigedemokraterna holder apell ved Stortinget

APELL: Sverigedemokratene holder appell ved Stortinget i Oslo. Både folk som ville høre på partiet og demonstranter møtte opp.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Rundt 500 personer møtte opp på Eidsvolls plass for å høre partileder Jimmie Åkesson tale. Han ble møtt av spredt applaus og tilrop fra demonstranter.

Nettsiden Vepsen oppfordret på forhånd antirasister om å snu ryggen til, når lederen i Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson, skulle snakke ved Stortinget.

Det kom til munnhuggeri mellom tilhørere og demonstranter da tilropene ble høylytte i forkant av talen, og stemningen ble merkbart mer amper da Åkesson tok mikrofonen.

Demonstranter mot Svenske Sosialdemokraterna

DEMONSTRERTE: Audun var en av demonstrantene som hadde møtt opp for å vise sin motstand mot Sverigedemokraternas politikk.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Også under appellen måtte Åkesson ta en pause, da demonstrantene overdøvde talen med tilrop og fløyter.

– Kan dere være litt stille, ba Åkesson.

Vil sanke stemmer i Norge

Vepsen mener Sverigedemokraterna har vokst ut av den svenske nazibevegelsen og at de ikke har brutt med denne fortiden.

– Samtidig med SDs suksess ser vi et parti med en fremmedfiendtlig og splittende politikk, skriver Vepsen på nettsiden sin.

Jimmie Åkesson har reist til Norge sammen med Folkpartiet og Moderaterna for å sanke stemmer til det svenske valget, blant de 50 000 svenskene som er bosatt i Oslo-området.

Arbeidsledighet og innvandring

Under sin appell snakket partilederen blant annet om at de vil jobbe for å få ned arbeidsledigheten blandt ungdom i Sverige.

Han roste den aktive distriktspolitikken i Norge, og sa at Sverigedemokraterna vil skape flere arbeidsplasser på den svenske landsbygda.

Han var også innom temaet innvandring, og mener at det drives en ansvarsløs politikk, som er til hinder for velferden i Sverige.

– Ikke første gang

Selv om Vepsen har varslet demonstrasjonen på forhånd tok Åkessons stabssjef det hele med stor ro, etter at Svergiedemokraterna også har blitt møtt av liknende demonstrasjoner under valgkampen i Sverige.

– Det er nok ikke første gang den ekstreme venstresiden dukker opp under våre arrangementer, sier Linus Bylund.

Kontroversielt parti

Under valget i 2010 ble Sverigedemokraterna for første gang valgt inn i Riksdagen. Partiet har nå 20 mandater, etter å ha fått en oppslutning på 5,7 prosent.

Det vekket sterke reaksjoner da partiet, som har vært forkjempere for en svært streng innvandringspolitikk, ble valgt inn.

I forkant av valget gikk svenske sjefredaktører ut på lederplass og advarte mot å stemme på partiet med begrunnelsen at de spredte fremmedfrykt.

Partiet er blitt knyttet til nazismen, men har beveget seg i en mer demokratisk retning siden oppstarten i 1988.