NRK Meny
Normal

– Ingen brukte sikkerhetsbelter i ulykkesbussen

RISLØKKA (NRK.no): Det var påbudt å bruke de monterte sikkerhetsbeltene om bord i ulykkesbussen som skulle til Lillestrøm natt til søndag. Foreløpig er det lite som tyder på at passasjerene og de to omkomne brukte belte.

Ulykkesbussen fra Rommen

Bussen fra Unibuss, som kjørte av riksvei 4 natt til søndag, fikk store skader etter at den kjørte av veien. Om bord i bussen var det montert sikkerhetsbelter, men ifølge politiet er det lite som tyder på at disse ble brukt. På dette bildet, som ble tatt mandag på trafikkstasjonen på Risløkka, henger noen av bilbeltene ut av vinduet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Politiets og Havarikommisjonens foreløpige undersøkelser viser at påbudet om å bruke sikkerhetsbelte ikke ble fulgt da bussulykken på Rommen inntraff natt til søndag.

To personer er bekreftet døde og en er alvorlig skadd etter ulykken. Én av de døde var bussjåføren i 50-årene, som ble funnet på utsiden av bussen, flere meter unna.

Bussen, med endeplass i Lillestrøm, kjørte av veien og rullet rundt på Rommen i Oslo. Ifølge havarikommisjonen var det montert sikkerhetsbelter i bussen.

I Vegtrafikkloven heter det at passasjerer er pålagt å bruke sikkerhetsbelte der belter er montert. Det ser likevel ikke ut som dette påbudet ble fulgt, sier politiet.

– Det virker som ingen eller få passasjerer benyttet bilbeltene i bussen, sier Knut Nysæter ved trafikketterforskningen i Oslo-politiet til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bussene som var involvert i to ulykker i Oslo

Begge bussene som var involvert i de to bussulykkene i Oslo i helga er brakt til Risløkka vegstasjon.

Foto: Kirsti Honningsøy / NRK

Også Havarikommisjonen kom fram til dette i sine undersøkelser.

– Sikkerhetsbeltene var i liten grad brukt, vi har ingen indikasjoner på at beltene ble brukt, men vi har fortsatt ikke fullstendig oversikt, sier Rolf Melum, avdelingsleder i veiavdelingen i Havarikommisjonen til NRK.no.

Ble kastet rundt i bussen

Sjåføren i 50-årene ble funnet på utsiden av bussen og døde etter at han ble fraktet til sykehus. Han ble mandag sendt til rettsmedisinsk obduksjon.

Bussen fikk store materielle skader i ulykken og de til sammen 17 personene om bord skal ha blitt kastet rundt i bussen, ifølge politiet. Flere skal ha klart å ta seg ut av bussen på egenhånd.

Det er sjelden montert setebelter i bybussene i Oslo, men mange av de regionale bussene opererer med det. Nysæter i politiet mener det er viktig å huske å bruke bilbelte om bord i buss, ikke bare i bilen.

– Nettopp i sånne ulykker som dette så har man i hvert fall en mulighet til å klare seg dersom man bruker belte. Det er mye fokus på at vi skal bruke det i bil, men det er like viktig i buss, sier Nysæter.

Denne ulykken, og bussulykken på Carl Berner dagen etter, ble mandag undersøkt av Havarkommisjonen og politiet på vegstasjonen Risløkka i Oslo. Sikkerhetsbeltebruken var noe havariinspektrørene og politiet undersøkte.

To personer er bekreftet døde etter bussulykken på Rommen i Oslo natt til søndag.

SE VIDEO: Bussen ble liggende nedenfor riksvei 4.