NRK Meny
Normal

Tiltalt for å ha bortført og mishandlet mann i Maridalen

To menn møter i retten mandag, tiltalt for å ha bortført en mann inn i skogen, der han ble slått, sparket og knivstukket i skulder og arm. De forlot mannen fastbundet til et tre.

Oslo tinghus

STARTER MANDAG I OSLO TINGRETT: Rettssaken mot de to mennene starter mandag, og er planlagt å vare i seks dager. De tiltalte erkjenner begge straffskyld.

Foto: Scanstockphoto

Rettssaken starter i Oslo tingrett mandag, og skal gå fram til 18. august. De tiltalte som nå er 24 og 29 år gamle, må også svare for en rekke andre lovbrudd. De erkjenner begge straffskyld.

Bundet fast, mishandlet og forlatt

Statsadvokat Peter André Johansen

Statsadvokat Peter Johansen.

Foto: Tálos, Peter / NTB scanpix

Fredag 24. mai 2013 skal de to tiltalte mennene uprovosert ha tatt offeret med inn i skogen. Der ble han slått og/eller sparket flere ganger, før 24-åringen stakk ham flere ganger i en kniv i skulderen og den ene armen.

Deretter skal 29-åringen ha bundet offeret fast til tre, før han ble mishandlet videre, blant annet med kniv og/eller skrujern, ifølge tiltalen.

De to er i tillegg tiltalt for å ha stjålet offerets lommebok og mobiltelefon. Tidligere på dagen skal de to ha utført to ran, der de med vold og trusler fikk med seg to lommebøker.

– Dette er en alvorlig tiltale, med legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter og frihetsberøvelse, sier statsadvokat Peter Johansen til NRK.

– At noen blir tatt med og bundet til et tre i Maridalen, og utøvd vold mot under slike omstendigheter, er ikke hverdagskost.

Statsadvokaten sier at det er for tidlig å si noe om hvilket nivå de vil legge seg på når det kommer til straff, men at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring.

– Han ser fram til å bli ferdig med saken

I tiltalen står det at offeret fikk flere brudd i ansiktet under mishandlingen, og stikksår og kutt i ansiktet, skulder, arm og knær. Skadene førte til at offeret i minst fem måneder levde med smerter i kne og rygg, og hadde redusert evne til å gå og løpe.

– Det går bedre med ham nå, men det har i perioder vært veldig tungt og ikke gått så bra, sier bistandsadvokat Julie Conradi-Larsen til NRK.

Hun sier at mannen kjente til de to tiltalte fra før, men at han ikke kjente dem godt.

Nå ser mannen fram til å forklare seg, og til å bli ferdig med saken. Når retten blir satt på mandag er det han som skal forklare seg først, deretter skal retten høre de to tiltaltes forklaring.

Ketil Magnus Berg

Advokat Ketil Magnus Berg.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Han gruer seg litt å forklare seg med de tiltalte til stede, og til å se dem igjen. Han har ikke hatt noe kontakt med dem etter at dette skjedde, sier Conradi-Larsen.

Angrer på det som skjedde

29-åringen er i tillegg tiltalt for å ha stjålet en bil kvelden før bortføringen skjedde. Den 24 år gamle mannen må svare for en rekke andre tiltalepunkter om oppbevaring av narkotika, besittelse av falske pengesedler, trusler og å ha båret kniv på offentlig sted.

– Min klient erkjenner full straffskyld, og er veldig lei seg for det som har skjedd. Han kommer i retten på mandag, forberedt på å ta sin straff for det han har vært med på, sier 24-åringens forsvarer, Ketil Magnus Berg.

Gjelder det alle tiltalepunktene?

– Det gjelder hele tiltalen. Det har vært flere episoder våren 2013 som han tar ansvar for, og han kommer til å erkjenne skyld for dette, sier Berg.

– Lot være å dra av hensyn til fornærmede

29-åringen erkjenner også straffskyld, men mener ifølge forsvarer Jan Kildal at han hadde en annen rolle enn den medtiltalte.

– Det er ikke min klient som rent faktisk har utøvd vold i denne saken, men han tar likevel ansvaret for å ha medvirket svært alvorlig. Han opplevde dette som så alvorlig da det skjedde at han prøvde å ta avstand fra det, men av hensyn til fornærmede lot han være å bare reise fra stedet, sier Kildal.

Han sier at det vil komme fram i tiltaltes forklaring hva han mener med det, men utdyper likevel:

– Han angrer veldig på at han var med på dette hendelsesforløpet, og skjønner ikke hvorfor han ikke avsluttet det. Samtidig opplevde han at det kanskje kunne sette fornærmede i større fare, enn at han tross alt var der og på et vis fikk dempet skadevirkningene av det som skjedde. Det er en oppfatning vi tror fornærmede også har av situasjonen.

Det er satt av seks dager til saken i Oslo tingrett.