NRK Meny
Normal

Bønder kan få penger til gjetere

I går angrep ulven i Enebakk på nytt – denne gangen en geit. Fylkesmannen vil nå gi penger til økt sikring av rovdyrgjerder og til gjetere som kan passe på dyrene.

Geit tatt av ulv

MÅTTE AVLIVES: Geiten var skadet både i jurene og i bakbeina, og måtte derfor avlives kort tid etter angrepet.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Ulven har den siste tiden herjet i Enebakk-området. Flere gårder og småbruk har hatt besøk av ulven, som har drept over 30 sauer.

Natt til i går slo den til igjen, på småbruket til bonde Bjørn Kjensberg. Han og familien dro hjem fra ferie etter å ha fått beskjed om at det var ulv i området. De hentet dyrene inn fra skogen, og satte bjeller på geitene som fikk beite rett utenfor husveggen.

– Det gikk ikke mange minuttene etter at vi la oss før vi hørte det ringe i bjellene til geitene.

Bonden ventet noen minutter, men så hørte han geitene hyle og skrike. Han kastet seg ut av sengen, og hentet gevær og hodelykt.

– Jeg så at to av geitene var trygge, men den tredje hørte jeg skrike. Jeg fikk litt bange anelser om at dette ikke var trygt, så jeg skjøt et skremmeskudd. Rett etterpå hører jeg ulven dure av gårde mot skauen, sier Kjensberg.

Først da oppdaget han at ulven hadde stått bare 20 meter unna ham.

I videoen under kan du se Kjensberg fortelle om hele opplevelsen natt til tirsdag.

Natt til i går slo ulven til igjen på småbruket til bonde Bjørn Kjensberg. En geit måtte avlives etter angrepet.

VIDEO: Bonde Bjørn Kjensberg forteller om hele den dramatiske opplevelsen på småbruket natt til tirsdag.

Vil gi penger til gjetere

Geita til Kjensberg ble skadet både i beina og jura, og ble derfor avlivet kort tid etter angrepet. Nå vil fylkesmannen i Oslo og Akershus gi bøndene penger til vakthold og sikring av rovviltgjerder.

Are Hedén

Fylkesmiljøvernsjef Are Hedén sier fylkesmannen vil hjelpe de som trenger det mest, med penger til blant annet gjetere.

Foto: Fylkesmannen

– Vi har midler både til sikring av gjerder og til oppsyn med at gjerdene er i tilfredsstillende stand. Det er også mulig å få midler til ekstra vakthold av besetningen, altså gjeting, sier fylkesmiljøvernsjef, Are Hedén.

Sammen med lokale beitelag skal fylkesmannen avgjøre hvordan midlene skal fordeles.

– De som trenger det mest, skal få det, sier Hedén.

Onsdag formiddag var fylkesmannen i møte med Enebakk kommune, der det ble bestemt at det skal holdes et innbyggermøte tirsdag 5. august for å informere folk i bygda. I tillegg vil det holdes et grunneiermøte den 11. august.

Frykter bønder skal gi opp

Tonje Anderson Olsen (H), ordfører Enebakk

Ordfører i Enebakk, Tonje Olsen, sier hun har snakke med flere bekymrede bønder som nå vurdere om de skal gi seg med sauedrift.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Møtet i dag var en nyttig gjennomgang, men det ga oss ikke noen svar på hvordan vi skal forholde oss til disse ulvene som er i nærområdene våre, sier ordfører i Enebakk, Tonje Olsen.

Hun er bekymret for dem som har husdyr i liten skala, og som ikke får driftstilskudd eller penger til rovviltgjerder.

– Vi ønsker å beholde disse i Enebakk, men vi er bekymret for at flere av dem ikke orker å ta den belastningen det er. Jeg har fått tilbakemelding fra 4–5 personer som nå vurdere å gi seg, sier ordføreren.