NRK Meny
Normal

Bispedømmet: – 114.000 vil fortsatt være medlem

Politiet mener Oslo katolske bispedømme har meldt inn 65 000 personer i trossamfunnet uten at de ble spurt. Bispedømmet har nå vært i kontakt med et stort antall av medlemmene sine og sier mange fortsatt vil bli hos dem.

St. Olavs kirke, Oslo

JUKSET MED MEDLEMSTALL: Oslo katolske bispedømme er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner etter medlemsjuks. Her er St. Olavs kirke i Oslo.

Foto: Hans Erik Weiby

I går ble biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen i Oslo katolske bispedømme siktet for grovt bedrageri eller medvirkning til grovt bedrageri av 50 millioner kroner i forbindelse med medlemsjuks. Fra før er bispedømmet siktet for grovt bedrageri.

– Det er for tidlig å si hva slags rolle biskopen har hatt. Vi etterforsker hans rolle som øverste leder i Oslo katolske bispedømme og ansvaret han har hatt, sier politiadvokat ved Finans- og miljøseksjonen i Oslo-politiet, Kristin Rusdal.

Politiet mener 65 000 personer fra 2010 til 2014 ble innmeldt i bispedømmet uten at de selv visste om det. Tallet baserer seg på anmeldelsen politiet i starten av måneden fikk fra en ansatt i bispedømmet.

Advokat, Bjørn Øiulfstad, sier Oslo katolske bispedømme er i ferd med å kartlegge medlemsskapene.

– Til nå vet vi at rundt 7000 vil melde seg ut. 35 000 har bekreftet at de vil være medlemmer. Vi jobber med å få kontakt med de siste 20 000, sier han.

Har sendt brev og ringt «medlemmer»

Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmeldte denne uken bispedømmet med bakgrunn i materialet de sitter på.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor medlemstallet skulle ligget, men det er helt klart at det skulle vært lavere, sier avdelingsdirektør ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen, Merethe Helstad.

Hun sier de nå har fått brev fra bispedømmet som har hatt en stor opprydningsaksjon, hvor de har kontaktet mange av medlemmene både per brev og på telefon. Og mange skal ønske å bli i trossamfunnet.

I brevet til Fylkesmannen melder bispedømmet om at de per 15. februar i år hadde i overkant av 114 000 bekreftede medlemmer. Et tall som ikke ligger langt fra antall medlemmer de meldte om at de hadde i 2014. (Se faktaboks) Men det betyr lite for saken så lenge de var meldt inn uten at de visste det, mener de hos Fylkesmannen.

– Dette tallet gjelder ikke før fra 2015. Det er ikke tvil om at mange har vært meldt inn uten at de meldte seg inn selv. Man må se på hva som har skjedd før 01. januar i år, sier Helstad hos Fylkesmannen.

Brevet Oslo katolske bispedømme har sendt ut

Her er brevet som Oslo katolske bispedømme har sent ut til sine medlemmer hvor ber dem bekrefte eller avkrefte at de er medlem.

Foto: Privat

Doblet medlemsmassen

I Dagsnytt 18 sist uke innrømmet biskopen ansvar for medlemsjukset.

– Ja, vi brukte telefonkatalogen, og ikke alle ble spurt, sier Eidsvig.

Etter at han og økonomisjefen ble siktet ønsker han ikke å kommentere saken.

– Så lenge saken er hos politiet vil jeg ikke kommentere den, sier han til NRK i dag.

Fra 2010 til 2014 meldte trossamfunnet om en dobling i medlemsmassen sin til over 120 000 medlemmer.

Biskop Bernt Eidsvig i Dagsnytt 18-studio 20.februar.

Biskop Bernt Eidsvig svarte på anklagene om medlemsjuks i Dagsnytt 18 forrige fredag.