NRK Meny
Normal

Bibliotek får færre bokhyller for å spare penger

Det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika har vært gjennom en sparesjekk. Resultatet blir en kinosal uten sitteplasser og færre bokhyller enn planlagt, frykter Bibliotekarforbundet.

Hege Johnsen

Tillitsvalgt Hege Johnsen i Bibliotekarforbundet kaller kuttene etter den nye kostnadsgjennomgangen for perspektivløse.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Dette er å gå baklengs inn i fremtiden, sier tillitsvalgt i Bibliotekarforbundet, Hege Johnsen til NRK. Hun mener kuttet er perspektivløst.

I tillegg til at det blir færre meter med bokhyller, viser Johnsen oppgitt til det å åpne et nytt moderne bibliotek – uten muligheten for å vise det hun kaller vår tids kanskje mest brukte kulturuttrykk, film.

Det var for å få budsjettet for 2015 i havn, at byrådspartiene gikk med på et krav fra Fremskrittspartiet: Kostnadene ved Deichman-byggingen skulle gjennomgås.

Resultatet er at byrådet nå foreslår å kutte 39 millioner kroner ved det nye prestisjebygget, som totalt skal koste 2,6 milliarder. Kuttene vil blant annet omfatte inventar og tekniske installasjoner.

– Det er lite penger, men vil utgjøre nokså store forskjeller. Det er publikum det får konsekvenser for, mener Bibliotekarforbundet.

– Et av verdens flotteste bibliotek

Kultur og næringsbyråd Hallstein Bjercke er uenig i virkelighetsbeskrivelsen fra Bibliotekarforbundet. Han sier det foreslåtte kostnadskuttet er en liten del av et budsjett på 2,6 milliarder.

– Et slikt kutt går i veldig liten grad utover funksjonaliteten. Vi vil fortsatt få et av verdens flotteste biblioteker i Bjørvika.

Bystyret i Oslo skal behandle saken 4. mars. Og her håper partiet Rødt på omkamp.

Bjørnar Moxnes og modell av nye Deichmanske

Bjørnar Moxnes fra Rødt ved modellen av nye Deichmanske bibliotek.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Klamt grep om kulturpolitikken

– Det er helt latterlig å gjennomføre bitte små kutt som får konsekvenser for kvaliteten på et nytt bibliotek, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

Han mener byrådet har gitt Frp vetorett på kulturpolitikken i byen.

– Jeg håper at Høyre og Venstre vil komme seg ut av Carl I. Hagens klamme grep, sier Moxnes.

Carl I. Hagen er heller ikke fornøyd med byrådets forslag. Han mener kuttet ikke er stort nok.

– Vi hadde regnet med det tidobbelte. Vi ville ha en vesentlig nedskalering, og er meget, meget skuffet.

Animasjon av det nye Deichmanske bibliotek.