Hopp til innhold

Ber norske bedrifter forberede seg

Folkehelseinstituttet sier norske bedrifter bør forberede seg på at mange ansatte kan bli smittet av svineinfluensa.


Svineinfluensa

Folkehelseinstituttet mener det er best å lage beredskapsplaner i forkant.

Foto: Jorge Dan (MEXICO HEALTH) / Scanpix/Reuters

En rekke bedrifter Østlandssendingen har vært i kontakt med sier de allerede har lagt kriseplaner, mens andre mener de ikke trenger en plan for å håndtere situasjonen.

- Bør forberede seg

Informasjonssjef i Hafslund, Morten Schau, sier de vet hva de vil gjøre dersom mange i bedriften blir slått ut:
- Helt konkret, så har vi sett på hvilke mannskaper vi er helt avhengige av for å opprettholde strømforsyningen, forteller informasjonasjef i Hafslund, Morten Schau.

Selskapet har 540.000 stømkunder i Oslo og Akershus, og Schau sier alle skal være trygge på at de tar situasjonen på alvor.

Slike forberedelser bør alle selskaper gjøre, mener direktør i folkehelsinstituttet, Geir Stene-LArsen.

- Vi anbefaler jo alle generelt, både offentlige instutisjoner og private bedrifter om å ha kriseplaner i tilfelle det skulle oppstå en pandemi-situasjon. Og det rådet gjelder også nå, med svineinfluensaen, sier han.

NSB vil ta ut tog

Også NSB har laget en kriseplan, i tillfellet mange konduktører blir syke. Informasjonssjef i selskapet Preben Colstrup sier de reisende må innstille seg på at mange tog etter hvert kan bli stående.

- Vi har planer for hvordan vi kan tynne ut trafikken, for slik vi har forstått det vil ikke en slik epedemi følge jernbanelinjene, så da vil også bussjåfører rammes.

Dermed er det ikke bare å sette inn alternativ transport.

- Så sannsynligheten er stor for at det vil gå færre tog i en slik situasjon. Men vi vet hvordan vi skal takle det, sier Colstrup.

OSL avventer

Oslo Lufthavn Gardermoen har ikke laget en egen kriseplan spesielt for håndtering av svineinfluensaen. Pressetalskvinne Sofie Bruun sier de vil vente med å handle ettersom hvordan situasjonen og viruset utvikler seg.

- Vi har mange ulike beredskapsplaner, men det blir veldig vanskelig å skulle lage en enkelt plan for svineinfluensa, når vi ikke vet hvordan den kommer til å ramme flyplassen vår.

Vi vil bli nødt til å ta situasjonen litt som den kommer, sier Bruun.

- Men vi føler vi er godt forberedt og vi skal gjøre det vi kan for å drive flyplassen så godt det lar seg gjøre.

- Det er alltid nyttig å forberede seg, og lage planer i forkant. Det er mye enklere enn å skulle gjøre det i ettertid, sier Geir Stene Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Sykehusene er forberedt

Også sykehusene har forberedt seg. Blir det mange syke, vil alltid en liten prosentandel havne på sykehus, sier Bjørg Marit Andersen ved avdeling for hyginene og smittevern på Ullevål sykehus.

- La oss si at 10 prosent av Oslos befolkning ble syke samtidig. Det vil bli cirka 54 000 personer, og fra studier vet vi at cirka frem prosent av disse trenger sykehusbehandling.

Det ville utgjøre 2500 personer.

- Bare Ullevål har plass til cirka 3000 pasienter.Trenger vi flere plasser er det flere sykehus i Oslo-området som også kan ta i mot syke, sier Andersen.

LES: Svineinfluensa sprenger kapasiteten

Har egen plan for ansatte

Sykehuset har også laget en opptrappingsplan for å kunne behandle de syke effektivt:

- Vi tar de 12 første på isloat på infeksjonsmdeisinsk avdeling. Så vet vi at vi har plass til cirka 100 til på isloater poå Ullevål sykehus, og i tillegg har vi en influensa-enhet som vi kan trappe opp med 300-400 pasienter, sier Andersen.

Sykehuset har også forberedt seg på at mange ansatte blir smittet:

LES: Svineinfluensa på fremmarsj

- Vi har også laget en plan der opptil 40 prosent av sykehuspersonalet kan bli syke, av influensa -eller influensasyke barn, som de må være hjemme med, sier Andersen.