Barneraner (18): – Unnskyld

OSLO TINGHUS (NRK.no): En av de tiltalte i barneransaken sa i Oslo tingrett at han er flau over at han har stjålet og ranet mobiltelefoner.

Påtalemyndighetene i barneranssaken

Politiadvokatene Viola Bjelland (t.v.) og Trine Dyngeland stiller fra påtalemyndighetens side i rettssaken mot de 19 guttene som er tiltalt for barneran.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Onsdag leste aktor Trine Dyngeland opp Facebook-samtaler mellom flere av de 19 tiltalte der de blant annet diskuterer mobiltelefoner og fordeling av penger.

«Vet du noen steder man kan plukke ting? Kjappe penger vettu», lød en av meldingene.

Ifølge påtalemyndigheten brukes de tiltalte begrepet «Jackpot» om å stjele mobiltelefoner. I en av samtalene skrev en av tenåringene: «Jackpot. Kom til T-banen. Jeg venter på deg.»

Andre rettsdag inntok nok en tiltalt 18-åring vitneboksen, og la tilsynelatende alle korta på bordet. Med stø og klar stemme fortalte han hvordan han og andre fulgte etter barn og rappet mobilene deres.

– Jeg så to barn og spurte om å få låne telefonen. De sa de ikke hadde penger på kortet. Vi fulgte etter, og tok telefonen fra han ene og løp, sier 18-åringen som er tiltalt for ni punkter.

Han bekreftet også at begrepet «jackpot» betyr å få tak i mobiltelefoner.

– Jeg hadde jo et valg om å bli med eller trekke meg unna

To av ranene skjedde i en skatepark i mai i fjor, der tre gutter ble fraranet sine mobiltelefoner.

– Jeg gjorde ikke noe, men jeg var til stede, hevdet 18-åringen i Oslo tingrett.

– Er du skyldig i ran? spurte hans forsvarer Lars Leversen.

– Ja, da vi dro til skateparken, så skjønte jeg at noe ville skje uansett. Jeg hadde jo et valg om å bli med dem eller trekke meg unna. Da jeg var med, så medvirket jeg.

– Når jeg vet hva som skjer, så er jeg medskyldig, svarte tenåringen, og la til at han også var med på bruke pengene de fikk etter å ha solgt mobilene.

– Men du bare stod der. Du holdt ikke vakt?

– Nei, jeg bare stod der, svarte 18-åringen.

– Jeg er flau

Viola Bjelland

Aktor Viola Bjelland bekrefter overfor NRK at meldinger de tiltalte har sendt på sosiale medier er viktige beviser.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

18-åringen er også tiltalt for et annet forhold der han etter tiltalen skal ha tatt kvelertak på en 13-åring og satt et kne i brystet på ham.

18-åringen innrømte å ha holdt en hånd foran munnen på gutten, men nektet for at det hadde gått voldelig for seg, slik tiltalen beskriver.

På spørsmål fra aktor Trine Dyngeland på hvorfor han har gjort det han har gjort, svarte 18-åringen at han angret:

– Jeg føler meg flau over alle disse sakene jeg har på meg. Jeg skulle aldri ha gjort det, og jeg sier unnskyld til alle jeg har tatt telefonen fra eller gjort noe annet, sa tiltalte med trykk på ordet «flau».

– Facebook-meldingene viser hvordan de planla

Aktor Viola Bjelland bekrefter overfor NRK at meldinger de tiltalte har sendt på sosiale medier er viktige beviser.

– I tillegg til at de gir oss flere opplysninger om hva som har skjedd, så viser de hvordan de opererer og holder på, sier Bjelland.

Hun peker på at flere av de 19 tiltalte allerede har innrømmet det de har gjort, men at Facebook-meldingene forsterker bevisene.

– Meldingene viser også at ran og tyveriene var til dels planlagte. Selv om de ikke viser at de planla konkret hvordan, så viser de at de planlegger å gå ut for å skaffe telefoner, sier aktor.

Alle de fire tiltalte som hittil har forklart seg i Oslo tingrett sier de kun planla ran og de grove tyveriene rett før de skulle skje.

Reportasje fra Dagsrevyen