Hopp til innhold

– Viser det beste ved norsk kultur

På få uker har Røde Kors fått 11 500 nye frivillige. Folk vil jobbe gratis som flyktningguide, leksehjelp eller på mottak. Røde Kors er overveldet. Flyktningguiden Alexander og flyktningen Mussie er blitt gode venner.

Flyktningguide

GUIDE OG FLYKTNING: I ett år var Alexander Engedal Gewelt (t.v.) flyktningguide for Mussie Butsuamlak. De anbefaler alle interesserte å bli flyktningguide.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Jeg har først og fremst fått en god venn, dessuten har jeg lært en del om Eritrea og om hvordan jeg skal forklare en del kulturelle normer her i Norge, sier Alexander Engedal Gewelt.

26-åringen fra Oslo meldte seg som flyktningguide i fjor. Etter det obligatoriske året for Røde Kors har han og eritreiske Mussie Butsuamlak (25) holdt kontakten.

– Vi tar en kopp kaffe og snakker om livet. Dessuten har han hjulpet meg med å lage CV og jobbsøknad, og så har vi gått tur, forteller Mussie når vi møter ham og Alexander utenfor skolen der han går på norskkurs.

– Det er god språktrening å snakke med en nordmann, sier Mussie, mens Alexander nikker i bakgrunnen.

I tillegg til å beholde kontakten med Mussie, har Alexander tatt et nytt år som flyktningguide for en annen mann. Og han er ikke alene.

Enorm pågang

Flyktningsituasjonen har tydeligvis rørt noe ved nordmenns hjerter. De siste seks ukene har 11 500 mennesker kontaktet sitt lokale Røde Kors-lag for å bli frivillig. Fra før har organisasjonen 42 000 frivillige på landsbasis.

Sven Mollekleiv

OVERVELDET PRESIDENT: Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors er svært glad for den store pågangen av frivillige.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Eventyrlig, utbryter president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

– Dette er fantastisk for dem som blir hjulpet og for de som hjelper til, og utrolig viktig for det norske samfunnet, sier han.

Røde Kors har 40 ulike aktiviteter der frivillige bidrar: Besøkstjeneste, hjelpekorps, leksehjelp, flyktningguide og turer er noen av dem.

– Folk sier de vil bidra med noe, hjelpe til, gjøre noe. Dette viser det beste ved den norske kulturen, mener Mollekleiv.

Forstå samfunnet

Det var Mussies kontaktperson i Oslo kommune som formidlet kontakten med Røde Kors, som på sin side hadde fått Alexander inn i sitt frivilligkorps. Både Mussie og Alexander forteller at de var nervøse første gang de skulle møtes. Men de fant tonen. Bortsett fra noen språklige småproblemer har de ingen negative opplevelser.

– Det er en god hjelp til å forstå hvordan samfunnet i Norge fungerer, sier Mussie, og både han og Alexander anbefaler å skaffe seg – eller bli – flyktningguide.

– Det er så givende. Det er en god måte å bli kjent med våre nye landsmenn på, sier Alexander Engedal Gewelt.